„Коледата на госпожа Коледа“- Коледата е (винаги) възможна!

0
0

Автор: Елица Матеева

Коледата пристигна в ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна. Пристигна с котарака Кот (Станислав Кондов) и невероятната госпожа Коледа (Гергана Аранаудова). Невероятна е госпожа Коледа, защото обикновено тя си стои до масата и коледните бисквитки и за да не настине, подаръците за малки и големи ги носи добрият старец – Дядо Коледа. В новата пиеса на Магда Борисова, умело сценично интерпретирана от актьора-режисьор (режисьор–актьор) Стоян Радев Ге. К., госпожа Коледа изпълнява коледното желание на Симона (Полина Недкова), която е сама в коледната нощ. Писмото на Симона до благия старец е получено със закъснение, но детето очаква своето кученце, затова Госпожа Коледа с ленивия, егоцентричен Кот вместо да си стоят край камината… хващат самолет и ето ги в „земя като една човешка длан“ – България.

коледата2

Симона обаче не вярва, че гостите й са вълшебни и дори пожелава смъртта на едно болно дете, заради което майка й, Данчето, която е лекар, е повикана по спешност в болницата. Госпожа Коледа се опитва да покаже, че представите на Симона за Коледата като семеен празник са клише, с което целокупното ни общество е свикнало. Затова тя представя три семейства:

Пиперкови – Николай Божков, Биляна Стоева, Ненчо Костов
Паричкови – Пламен Димитров, Веселина Михалкова, Весела Бабинова
Гълъбови- Симеон Лютаков, Даниела Викторова, Цветина Петрова.

При последното семейство Симона вижда и майка си, а при Паричкови – баща си (Константин Соколов), който като таксиметров шофьор докарва до дома им Паричкова Старша – Теодора Михайлова. Всяко семейство набляга на определени занимания по Коледа – похапване, което достига до преяждане, пазаруване на излишно скъпи подаръци, заради самото пазаруване. При Гълъбови положението е различно, защото те са разбрали смисъла на Коледа – духовна сплотеност. В този момент Симона си пожелава болното дете да оздравее и Кот, с многото си животи дарява един, за да сбъдне мечтата. Родителите се завръщат у дома и заедно с Госпожа Коледа, Кот и Дядо Коледа (Димитър Костадинов) се потапят в чудото на празника.

коледата 1

Да се създава детски спектакъл е отговорност, която задължава двойно повече, защото децата са най-откровените същества на Земятя и ако не си искрен пред тях, техните датчици веднага започват да светят в червено… т.е.: „приятелю, не ти вярваме!“. Зная, че за Стоян Радев и екипа му всяка Коледа е изпитание, защото премиерният спектакъл за деца трябва да бъде вълшебен, трябва да пълни сетивата ни с надежда, с вяра, с мечти.

Тази година сцената е освободена от прекомерна предметност, другата находка са кратките филмчета с отделните семейства, които са много приятни като изпълнение и кадриране (оператор Свилен Славов, Виктор Добрев.)

Като зрител с отношение към българските естрадни евъргрийни ми бе излишно заиграването с песни, свързани с творчеството на Емил Димитров, Веселин Маринов, Васил Найденов, но това е режисьорска хрумка, която вероятно има своето оправдание.

Драматургията на Магда Борисова е като топла пухена завивка, която те прегръща с обич, а актьорите даряват толкова много любов от сцената, за да повярваме, че Коледата винаги е възможна.

Благодаря на екипа на спектакъла, че провокира една сълзица в душата ми на изнервен от делника възрастен обитател на планетата. Тя се изплъзна в момента, в който семейство Гълъбови нямаха средства за лечението на своето болно дете, но въпреки всичко тяхната сила се открои. Истината е, че по навик се сещаме за единението и силата на вярата по време на Рождеството. А трябва винаги да сме едно, както се казваше в онзи ритуал – в дни на радост и в дни, потънали в бурята на прозаичната трудност, да бъдем преди всичко човешки същества по образ и подобие на мъдростта над нас.

Затова когато гледате „Коледата на Госпожа Коледа“, не забравяйте да кажете след спектакъла на онзи малък или голям човек до Вас: „Обичам те!“

сценична редакция Стоян Радев Ге.К.
режисьор Стоян Радев Ге. К.
сценография и костюми Стоян Радев, Даниела Николчова, Василена Ялъмов
музикална среда Стоян Радев Ге. К.
оператор Свилен Славов, Виктор Добрев

Действащи лица и изпълнители:

Г-жа Коледа – Гергана Арнаудова
Котарака Кот – Станислав Кондов
Симона – Полина Недкова
Дядо Коледа – Димитър Костадинов
Майката на Симона – Милена Кънева
Бащата на Симона – Константин Соколов

Пиперков – Николай Божков
Пиперкова – Биляна Стоева
Пиперков джуниър – Ненчо Костов

Паричков – Пламен Димитров
Паричкова – Веселина Михалкова
Паричкова джуниър – Весела Бабинова
Паричкова старша – Теодора Михайлова

Гълъбов – Симеон Лютаков
Гълъбова – Даниела Викторова
Гълъбова джуниър – Цветина Петрова

Със специалното участие на Данаил Мишев в ролята на Просяка

асистент-режисьор Ели Пенчева

с благородното съдействие на Къщата на ВиBar BRAND и УМБАЛ „Св. Марина“ Варна