Коле Китанов: „САПУНЕНИТЕ МЕХУРИ СА КАТО ДЕЦА НА ДЪГАТА“

0
0

Коле Китанов е родом от Струмица, Македония. 2016 година завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Жени Пашова и доц. Петър Пашов. След диломирането, с колеги от класа (Петромил Денев, Георги Георгиев и Краси Кирчев, а по-късно и Мила Иванова), не чакат да бъдат поканени в някой държавен театър и създават уличен куклен театър „Мале-мале“, като не спират да пътуват и да забавляват малки и големи.

Въпреки, че познавам Коле от доста време, рядко се виждаме. Дано винаги бъде толкова зает и отдаден, че да успява да съхранява енергията си, с която да радва и да разсмива публиката. Преди години беше споменал, че почва да навлиза в света на сапунените мехури. И след поредица от улични участия, Коле най-после ще ни представи първото си сапунено шоу и то на театрална сцена.

Мехурите са като деца на дъгата – имат същите цветове и колкото повече ги гледаш, толкова повече им се възхищаваш, защото са пъстри, красиви и пълни с въображение, непрекъснато си сменят формата…

  • Ти завърши актьорско майсторство за куклен театър. Интересно ми е дали и как успяваш да съчетаеш актьорството с балоните?

Опитвам се така да си наглася отношението към балоните и самите номера, че всеки един следващ номер да е неочакван и същевременно изненада за зрителите.

Коле на едно от уличните си участия
Коле на едно от уличните си участия
  • У нас обаче подобни шоута със сапунени мехури почти и няма…

Да, най-много ги има в САЩ, Русия, Чехия, Италия, Испания… но не и в България. Има опити за създаване на подобно шоу у нас, но в момента не се правят и не знам каква е причината..

  • Публиката как ги възприема?

Ооо, те остават с отворена уста. Винаги! И малки и големи. Защото все пак не е много нормално да видиш два метра балон :))

  • За мен, създаването на сапунени мехури е цяло изкуство, тъй като съществува огромна конекция между твореца и самите балони. Ти как го описваш?

То е като някаква магия. Мехурите са като деца на дъгата – имат същите цветове и колкото повече ги гледаш, толкова повече им се възхищаваш, защото са пъстри, красиви и пълни с въображение, непрекъснато си сменят формата.

  • Трудно ли е да си актьор македонец в България?

По никакъв начин не е лесно, но не защото съм от Македония, а защото живеем на Балканите. Тук е така. Вечно няма достатъчно средства нещата да се направят както трябва – професионално, и затова сме свикнали всичко да си правим сами. Аз ето защо и се опитвам да променя това нещо, така че кандидатствах с проект по „Културната програма на председателството на съвета на европейския съюз” при НФК. Въпреки, че те отпуснаха само една пета от цялата сума, аз изключително много се радвам, тъй като това е първия ми проект и мога поне с нещо да платя на екипа си, които безусловно ме подкрепиха и застанаха зад мен.

Коле Китанов с колеги от куклен театър
Коле Китанов с колеги от куклен театър „Мале-мале“
  • В Македония със сигурност знам, че такива шоута няма. Би ли се върнал да работиш там?

Бих се върнал разбира се, стига да намеря подходящ театър без политическо определение. Такова нещо обаче засега така и не се задава на хоризонта.

ТУК можете да проследите участията на куклен театър „Мале-мале“, а на 29.03.2018 от 20 часът в театър Ателие 313, Коле обещава да ви въведе в света на сапунените мехури, където магията е гарантирана, а присъствието задължително!

Пожелаваме му успех и се надяваме той да бъде причината тези шоута вече да не спадат в графата на „редки“ събития!