„КОКОШКА“ – та на SPAM STUDIOS с две награди от международен фестивал в Македония

0
0

След като 2019-та беше много успешна година откъм награди и турнета за „Кокошка“ – няколко участия на международни фестивали и четири награди (две за режисура и една за най-добро представление от Prishtina Internationаl Theater Festival), награда за най-добър режисьор от Международния фестивал „Лица без маски“, Македония, както и номинация Аскеер 2019 за водеща женска роля на Василена Винченцо –, спектакълът отново влезе в международни фестивални селекции, празнувайки своя втори рожден ден.

На 21-ви септември, първото представление на SPAM studios, беше представено в рамките на  ITF SkupiFest, Скопие. Фестивалът се слави с добра селекция, като през годините в програмата му редовно гостуват българските спектакли на Диана Добрева и Народен театър, а на миналогодишното издание – Маргарита Мачева с Благоевградския драматичен театър. Този път освен спектакъла на SPAM, в Скопие участва и Иван Юруков и приятели с авторския му спектакъл по текстове и песни на Димитър Воев.

Екипът на SPAM studios в Гостивар
Екипът на спектакъла в Гостивар

Ден по-късно „Кокошка“ гостува на ITF Othello, Гостивар на 22 септември, като Василена Винченцо и Васил Дуев за пръв път играха под открито небе спектакъла. Това се наложи поради решението на организаторите, които по този начин вземат мерки против разпространението на Ковид 19. Именно в Гостивар екипът печели и две награди: за най-добро представление и за най-добра актриса за Василена Винченцо.

В „Кокошка“ участват младите талантливи актьори – Василена Винченцо и Васил Дуев, познат на зрителите и като режисьор. Драматургията – руска класика, е смесица от текстове на А. П. Чехов и Николай Коляда. Жанрът е трагикомедия, а иронизирането на „културната“ родна действителност е в основата на спектакъла – „Хората на изкуството са изкуствени!“,  през сълзи заявява В. Винченцо в ролята на Нина Заречная. Използвани са съвременни техники и похвати при поставянето. „Кокошка“ продължава да се играе в зала Underground в Театрална Работилница „Сфумато“.

Василена Винченцо и Васил Дуев
Василена Винченцо и Васил Дуев на фестивал в Гостивар / Снимка: ITF OThello

Спектакълът е първият голям проект, с който арт сдружението за независим театър SPAM Studios постави началото на своята творческа дейност. Припомняме, че премиерата беше през септември 2018-та, като именно за нея специално от Русия дойде и драматургът на „Кокошка“ – големият руски артист Николай Коляда. Това бе първа негова среща с българската публика, осъществена по покана на създателите на SPAM – Ана Батева и Стефан Здравески.

Ана Батева зад камерата

Eкипът на SPAM Studios продължава своя път, като в края на юни точно след краят на изолацията се състоя премиерата на моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ (актрисата Поля Йорданова в главната роля), който е създаден след съвместната работа на SPAM с Габровския драматичен театър. Представлението се играе там. Режисьор е Ана Батева.

Освен това в последните месеци сдружението активно развива и своя нов Youtube канал, в който създаделите качват любопитни видеа от работния процес и активностите в театъра, а театрални влогове, турнета, пътувания и интервюта са само част от бъдещето съдържение.

Следващият голям проект на SPAM, който предстои, е спектакъла „Лачена чанта“ с участието на Карла Рахал. Отново това ще бъде съвместна работа с ДТ- Габрово.

SPAM Studios е независимо арт сдружение, създадено през 2018-а. То развива дейността си в областта на сценичните изкуства, а запазеният белег са иронията и хуморът. Мисията на SPAM Studios е създаването и организирането на представления, концерти, изложби, както и срещи и уъркшопи с интересни артисти.  Инициатор и главен основател на SPAM Studios е Ана Батева. Тя е родена в Македония, но активно работи като театрален режисьор в България, а в момента е част и от екипа на ДТ „Рачо Стоянов“- Габрово.

дизайнер – Христо Христов