Кой взе голямата награда на So Independent?

0
0

 На официална церемония на 3-ти ноември, събота, в кино „Люмиер“ бе закрито деветото издание на So Independent и обявени наградените филми от конкурсната програма.

След като зрителите гледаха над 50 филма в деветте фестивални дни, журито имаше трудната задача да определи победителите в състезателната програма. На закриващата церемония присъстваха зрители, приятели на фестивала, обществени личности и кино дейци.

Голямата награда за игрален филм спечели „Третият закон на Нютон“. Председателят на журито Галина Тонева и Александра Цветкова обявиха победителя и признаха, че задачата им да изберат един филм в тази категория е била изключително трудна.

„Този филм разказва за най-важните неща в живота на един човек, за това как първото влюбване може да остави трайни следи у нас и показва как понякога тишината в киното може да бъде много по-въздействаща и от най-шумната експлозия. Непременно гледайте този филм“ – каза в заключение Галина Тонева преди да зарадва победителя с награда от 30 000 евро в услуги от  Nu Boyana Film Studios и 5 хил. евро в брой.

Филмът е дебютен за режисьора Хорхе Барио, който благодари на организаторите и зрителите. „Третият закон на Нютон“ разказва историята на Микел и Марта, които са 13 годишни и са били най-добри приятели от много години, но сега могат да бъдат дори нещо повече. Един летен ден, в който се срещат, за да направят малко снимки, те трябва да се справят с новопоявилите се чувства.

Възможността да работят с едно от най-добрите кино студиа – Nu Boyana Film Studios печелят още филмите „С любов“ и „Сърбане“.

Награда от 10 хил. евро в услуги в Nu Boyana Film Studios за най-добър документален филм журито присъди на „С любов“.  Режисьорът на филма Илия Цветковски изрази своята благодарност в специално видео обръщение, което зрителите в публиката имаха възможността да видят на големия екран. „С любов“ е обикновена история, представена през погледа на Дионис – пенсиониран професор по биология, неговата жена и неговата мечта да превърне необикновената си колекция от коли в музей, намиращ се в малък тих град.

Късометражният филм „Сърбане“ взе наградата в категорията за късометражно кино. Екипът на филма също получава услуги на стойност 10 хил. евро в Nu Boyana. Наградата обяви актьорът и член на журито Иван Юруков, който изрази очарованието си от филма.

„Свикнали сме да се радваме на грандомански неща и да гледаме големи проекти, а този филм разказва в пет минути цели истории и животи“, добави актьорът преди да бъде излъчено видео обръщение от режисьора на филма – Флорент Хил, който разкрива, че посвещава наградата на баба си, която е и героиня в лентата.

В края на церемонията арт директорът на фестивала – Станислава Коцева благодари на всички, които са помогнали той да се случи и обеща, че догодина ни чака още по-вълнуващо Десето юбилейно издание. След церемонията зрителите се насладиха за последен път в рамките на фестивала на филма „Грешното възпитание на Камерън Пост“.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here