Кой оцени конкурса за есета „Ролята на зрителя в театъра днес“

0
0

Конкурсът за есе, който сайтът ни организира като част от кампанията „Месец на театъра“, приключи. По темата „Ролята на зрителя в театъра днес“ писаха 30 участника, сред които най-младият беше едва на 9 години. В оценяването на есетата се включиха актьори от театрите партньори – Народен театър „Иван Вазов“, МТГ „Зад канала“, Театър „София“, Театър „Българска Армия“, Младежки театър „Николай Бинев“, както и други лица, с които ви запознаваме тук:

Георги ТошевЗа втора година в журито се включва журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е филолог и журналист по образование, специализирал е журналистика в Ню Йорк, САЩ. Работил е като журналист във вестник „24 часа“, списание „Лик“. Сред създателите е на вестник „Дневник“ и списание „Едно“. Дълги години работи в печатни медии. Известен е от работата си в телевизията по продукциите „Артефакти“, „НепознатиТЕ“, „Другата България“, „Преди обед“. Има над 20 документални филма, сред които филм за Би Би Си. Очакваме от него финалното мнение за творбите на нашите кандидати.

 

Веселин Ранков

Доц. Веселин Ранков има над 60 роли в театъра, киното и телевизията. През 1990 г. получава научна степен „доцент“ в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, а от 2002 г. е художествен ръководител на клас  “Актьорско майсторство за драматичен театър”. Част е от трупата на театър „Българска Армия“, където можете да го гледате в постановките: „Ножица трепач“, „Много шум за нищо“, „Да играеш жертвата“ и др.

 

 

Деян АнгеловДеян Ангелов завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Още като студент играе в седем постановки на Народен театър „Иван Вазов“ и понастоящем е актьор там. Играл е в четири постановки, отличени с Аскеер за най-добро представление. Сега може да го гледате в „Хъшове“, „Синята птица“, „Майстори“, „Последно изкушение“ и други.

Дария Симеонова

 

Дария Симеонова е част от трупата на Театър „София“, където дебютира в ролята на Мениджър с постановката „Тирамису“ на режисьора Николай Поляков. Играе още в Театрална работилница „Сфумато“. Участва в сериалите „Под прикритие“ и „Откраднат живот“. На театралната сцена ще я видите в „Нощта на 16 януари“, Две големи американски комедии – „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“, „Антигона“ и др.

Кристина Янева

 

Кристина Янева завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1994г. в класа на проф. Надежда Сейкова. От 2015г. е актриса в Младежки театър „Николай Бинев“. Част от ролите й са Сю Каръл в „Красиви тела“ от Лора Кънингам, реж.Владимир Люцканов; Бренда в „Летище“ по Тена Щивичич, реж. Владимир Люцканов; Ан в „Кухнята“ от Арнълд Уескър, реж. Владимир Люцканов.

 

 

 

Весела БабиноваВесела Бабинова – през 2012 г. й бе присъдена награда „Аскеер“ за изгряваща звезда за ролята на Коля Лебедушкин в пиесата „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин. Две години след това получава „Златен век“ – награда на Министерството на Културата. През 2016г. е номинирана за ИКАР за поддържаща женска роля – за Лоре Левин  в „Лив Щайн“. Тази и други постановки с нея може да гледате в МГТ „Зад канала“.

 

Евелин КостоваЕвелин Костова е актриса, завършила „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов през 2016г. От тогава е и част от трупата на Драматично-куклен театър “Иван Радоев“, Плевен. Позната е на широката публика и от сериалите „Столичани в повече“, „Къде е Маги“, „Секс, лъжи и телевизия“. На столична сцена може да я гледате в няколко постановки на Театър „Българска Армия“:  „Много шум за нищо“, „Тартюф“ и „Жената от морето“.

 

Валентин СлавеевВалентин Славеев е поетичния и критически псевдоним на Валентин Спасов. Той е студент в четвърти курс, специалност „Философия“ към Софийски университет. Публикува в онлайн медия „Въпреки“, в. „Култура“, „Литературен вестник“, а от скоро e в екипа и на LoveTheater. Валентин Славеев печели голямата награда за издаване на дебютна стихосбирка на студентския конкурс „Боян Пенев “ в град Шумен. Премиерата на книгата предстои.

 

Очакваме ви на нашето закриващо кампанията „Месец на театъра“ парти, където най-добрите есета ще бъдат прочетени от Силвия Петкова (актриса в Театър „София“), Севар Иванов (актьор в Младежки театър) и Алиса Атанасова (актриса в МГТ „Зад канала“). За доброто настроение на всички наши гости ще се погрижат с музика на живо Lord & Dino, където участие взима актьорът Стелиан Радев.

4 май /четвъртък/ в клуб „Алкохол“, началото е 20:00 ч.!