Кои са номинирани за наградата на Фондация „Стоян Камбарев” за 2016 год.?

0
0

Фондация „Стоян Камбарев” продължава с мисията си да поощрява младите творци в България, изявяващи се в различни направления на изкуството. Ежегодната награда на името на театралния режисьор включва бронзова статуетка, дело на напусналия ни Кольо Карамфилов и парична премия.

Ето и номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2016:

Нора Ампова – художник, 26 г.

Емоционално искрена с налагaщ собствен стил и силно експресивно чувство, Нора е ярък представител на най-младата вълна от съвременни български художници. Номинирана е заради самостоятелната си изложба  „Личните Венери“, представена в София и Варна и заради включването на нейни творби в елитните селекции в Европейския парламент и в изложбата „Образ и подобие“ – 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев. Цветна, ярка, ексцентрична, Нора експериментира и често се обръща към класиката с необходимия респект, но и с известна доза любопитство.

Георги Димитров- Жожо – китарист, 15 г.

Следим таланта на Георги още от малко дете. Той би могъл отдавна да е захвърлил китарата, но вместо това върви уверено по стъпките на големите в класическата музика. Фин, съсредоточен, обаятелен, но и много концентриран в свиренето и в мечтите си, той се явява и печели награди на много български и международни конкурси. Последното му голямо признание е Първа награда в престижния международен конкурс „Млади виртуози“ и Специална Награда на EMCY- Европейския съюз на младежките музикални конкурси за изключителни постижения. Георги е все още ученик в Музикалното училище в София в класа на проф. Столина Добрева.

Кирил Буховски – драматург, сценограф, актьор, 25 г.

Ето че има светлина и в тунела на българската млада драматургия. Кирил е всестранно развит артист – рисува прекрасно, занимава се със сценография и с актьорско майсторство, но е забелязан от членовете на Фондацията преди всичко заради първия си драматургичен текст „Ние сме вечни“, който печели първа награда и реализация на сцената на Театър „София“ под режисурата на Василена Радева. Кирил Буховски вече е готов и с втората си пиеса за живота на емигрантите ни в Лондон, с което показва, че интересът му към драматургията се развива и не е случаен.

Деница Даринова – актриса, 27 г.

Свободен и независим творец, Деница е от онези специални актриси, с които всеки режисьор иска да работи. В последните няколко години изигра много и разнообразни характери. Интересна, различна, себеотдайна, щура, Деница не само играе, но и пее завладяващо. Номинирана е заради умението си да влиза с лекота в различни образи, заради органиката и естествеността и заради смелостта й да участва непрекъснато в провокативни независими театрални проекти, бъдещето, на които дори не е ясно.

Павел Веснаков – кинорежисьор, 28 г.

Всяка година Павел прави все по-силен късометражен филм, привлечен от тъмната страна на реализма. Като сценарист и режисьор е изключително фокусиран върху желанието си все още много млад да заснеме и първия си пълнометражен „Спасителят в прахта“, който е в подготовка и търсене на финансиране. Номиниран е заради ясно изразения си кинематографичен стил. Филмът му „Чест“ печели едновременно Голямата награда и номинация за Европейските филмови награди в Клермон-Феран, Франция – нещо непостигано досега от друг български режисьор.

https://youtube.com/watch?v=PmhWWj2DX9Aframeborder%3D0