Когато сцената е началото на нещо голямо

0
0

Лятото е в разгара си (буквално), ваканциите текат с пълна сила, почиват си и театрите, но нашата страст към изкуството няма почивка. И тъй като лятото е перфектното време да се отдадеш на неща, за които нямаш много време през останалата част от годината, та така и аз се поразрових из „прашните“ страници на театралната история, за да открия някой интригуващ и завладяващ елемент от нея. Сами се досещате, че пред мен се отвори море от интересни факти и личности, което нямаше как да запазя за себе си.

Житейските линии на актьорите винаги са интересни, изпълнени с вълнуващи събития и развои. Световноизвестните актьори сега са предимно в сферата на киното, но искрата, запалила отдадеността им към изкуството, пламва именно на театралната сцена. Ето едни от най-обичаните актьори от екрана, които са започнали своята кариера от сцената:

ПАТРИК СУЕЙЗИ

Всички познаваме танцовите умения и незабравимия му чар като Джони Касъл във филма „Мръсни танци“. Но преди да се насочи към актьорската професия Суейзи фокусира таланта си върху пластличното изкуство. Като син на танцьорка, той също е бил професионален танцьор, работил с престижни трупи като Harkness Ballet, Joffrey Ballet, както и с Feld company. Пристига в Ню Йорк с намерението да започне професионална кариера в спорта, но проблем с коляното, вследствие на стара контузия, става причина Суейзи да се пренасочи към актьорството. Първият си пробив  прави не къде, а на Бродуей, с ролята на Дани в постановката „Брилянтин”. Участва и в други бродуейски шедьоври като „Уестсайдска история“ и „Goodtime Charley“.

 

САРА ДЖЕСИКА ПАРКЪР

За много от нас Сара Джесика Паркър е преди всичко Кари Брадшоу – героинята от популярния ТВ сериал „Сексът и градът”. Но разглеждайки биографията ѝ, открих богата и ценена актьорска кариера както на сцената, така и на екрана.

Подготвена добре в пеенето и танците, още като дете Сара е избрана в състава на бродуейската продукция „The Innocents“, което става и причина семейството да се премести в Ню Джърси. Вече професионална изпълнителка, получила образованието си в American Ballet School и Професионална детска школа, Сара е избрана и в състава на „Звукът на музиката“, като накрая заслужено получава главната роля на бродуейския хит „Ани“.

ДЖОН ГУДМЪН

 

Друг наш добър познайник от екрана също изненадва с богата театрална биография.

В ранните си години Джон Гудмън получава специална стипендия за невероятните си умения във футбола и влиза в Държавния университет на щата Мисури, но сериозна травма го принуждава да пренасочи интереса си към актьорско майсторство. През 1978 г. дебютира в постановката „Сън в лятна нощ“, а година по-късно вече играе и на Бродуей. Участва в мюзикала „Big River“ и музикалната адаптация на „Хъкълбери Фин“.

 

РЪСЕЛ КРОУ

Преди да „атакува“ големите холивудски продукции (и да стане един от любимите ми актьори), Ръсел Кроу има кратка кариера като рок певец в Нова Зеландия под псевдонима Ръс Ле Кок. Актьорската му линия бележи началото си от Националния институт по драматично изкуство в родната му Автралия. През 1986 г.  получава първата си професионална роля в постановката „The Rocky Horror Show“. Играе в още няколко мюзикала, сред които „Blood Brothers“ и „Bad Boy Johnny and the Prophets of Doom“.

 

 

ЕМА ТОМПСЪН

 

Носителката на Оскар и Златен Глобус – Ема Томпсън – има късмета и привилегията да се роди в семейство на актьори….и да учи в Кеймбридж. Преди да стане продуцент и обичана киноактриса, тя прави опит да пробие в стенд комедията, но не й се получава. Тогава за нея обятията си разтваря именно Лондонката театрална сцена. Получава дългосрочен ангажимент за мюзикала „Me and My Girl“, което категорично я обвързва със сцената и киното.

 

 

МОРГАН ФРИЙМАН

Умишслено оставих най-големия за десерт :). В момента той е един от най-известните и обичани таланти на Холивуд.

Морган Фрийман има дълга и впечатляваща кариера на сцената, в телевизията и на киноекрана. Началото е в средата на 60-те, когато участва в извънбродуейската продукция “The Niggerlovers”, а заедно с Пърл Бейли и в изцяло афроамериканската бродуейска постановка “Хелоу, Доли!” през 1968 г. Фрийман демонстрира талант във всичко, с което се захване – от мюзикъли и съвременни драми до Шекспир.

 

Има още безброй примери как сцената променя живота на истински талантливите хора. Нямам как да не се влюбиш в нея и да дадеш всичко от себе си. Тя от своя страна ще ти отвърне щедро. Както става и при нас в LoveTheater.bg.