Когато не можеш вече „Да играеш жертвата“

0
0

„Да играеш жертвата“ е представление, от което трудно можеш да отвърнеш поглед – то те завлича, изпитва те, смайва те и те обгръща в своята реалност, подарявайки ти избор. Изборът, който може да ти предложи само свободата – „да се спасим… или да се погубим“. Театър „Българска армия“ ни позволява да се насладим на невероятната постановка на Диана Добрева, изпълнена със своеобразни персонажи и интригуващи развръзки. Спектакъла ни кара да настръхнем, да се разсмеем, но най-вече ни позволява да се насладим на прекрасна актьорска игра и хореография.

Валя, Деян Георгиев, е главният герой в тази бъркотия от човешки взаимоотношения, в една непривична комедийна атмосфера, която поглъща взора на зрителя. А срещу Валя е баща му, призрак на един отминал живот. Той единствен е намерил път към сина си, но едва успява да го познае в  съня, в който се срещат.

И там, между Валя и неговия починал баща, стои майка му, Стефка Янорова, която иска само „ някой, с когото да се скара и после да му прости“. Но единствено прощава на себе си. И чичо му, опитващ се да заеме място, което не му принадлежи – съпруг на родната му майка и негов баща. Но за баща той е негоден, понеже е загнезден единствено в принципиалността на собственото си съществуване.

Валя има едно единствено задължение както у дома си, така и в работата си в милицията – да изобразява жертвата. С малката разлика, че когато го прави на работа е по–скоро желано занимание, отколкото обремененост. В работата си той играе жертвите на криминални престъпления в следствени експерименти.

BIG14307410071Da igraesh jertvata_FBНо това са реални престъпления. С истински убийци. С наведени глави, непукисти, баровци, женчовци, с болни добри намерения. Хранени от егото си, важните си желания и нещастните си индивидуалности, задушени от копринения шал на нашето съвремие. И там срещу тях – Валя и изборът, който трябва да направи.

Известните руски драматурзи братя Преснякови ни показват тъмните пориви на човешките сърца, уморени от себе си, от другите, затворени в клетката на ежедневните си желания, разочарования и преструвки. Това е трилър с дъх на комедия и усещане за една типична, но парадоксална реалност. Извадени на показ в и превърнати в действителност, тези пориви започват да придобиват едно много по-глобално значение. Те стават част от нас и ние трябва да ги уважаваме, да ги следваме и осъществяваме, мислейки че така ще ги разрушим. И малко по малко те вече престават да бъдат важни за нас, просто защото те са нас, а ние сме погубили само себе си.

„Затова, докато сме живи, все нещо играем, изобразяваме…“

Постановъчен екип:

Автор: Братя Преснякови
Сценична версия и постановка: Диана Добрева
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Петя Диманова
Хореография на грузински танц: Доц. Александър Хонг
Участват: Деян Георгиев, Милен Миланов, Гергана Данданова, Александър Дойнов, Мирослав Косев, Стефка Янорова, Веселин Ранков, Десислава Касабова, Анастасия Ингилизова, Мирослав Пашов, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Георги Къркеланов

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here