«Когато гръм удари, как ехото заглъхва» от П. К. Яворов – най-новата премиера в Народен театър

0
0

Драматичната пиеса на Пейо Яворов «Когато гръм удари, как ехото заглъхва»  – отново на сцената на Народния театър «Иван Вазов».

Премиерата на спектакъла се състоя на 26 март на Камерна сцена в Народния театър. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева. Малко повече от година след успеха на «Лисичета», тя събира голяма част от звездния актьорски състав и тук: Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Радина Боршош и студентите Неделин Найденов и Богдан Бухалов. Композитор е Асен Аврамов, а сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова.

Пиесата «Когато гръм удари, как ехото заглъхва» е поставяна общо три пъти на сцената на Народния театър между 1911г. И 2019г.

«Много умни и талантливи хора са изрекли и написали верни и важни думи за един гениален автор, ЯВОРОВ. Това, което мога да добавя е: Гледайте представлението. Всичко мое е в него. Надяваме се да ви развълнуваме», споделя Бина Харалампиева.

Според жребия на трагичните житейски обстоятелства, това е последната книга на Яворов. В нейното създаване изключителна роля играе Лора. Тя е читател, критик, „съавтор“, неин преводач на френски, а също донякъде и прототип на женските роли. Макар да е замислена още през 1908г., едва ли е случайно, че създаването на пиесата съвпада почти изцяло с тяхната любов преди венчавката. С „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, Лора постига себе си и сбъдва своята мечта – да служи на своя любим и на писателя Яворов, с когото споделя в свое писмо: „Твоята пиеса би била гордост не само за българския, но и за всеки театър. “

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, втората по хронологичност пиеса на Пейо Яворов, има драматична история. По време на генералната репетиция на пиесата за премиерата на 17 септември 1912г. е обявена мобилизация за Балканската война, възвестява я актьорът Атанас Кирчев, убит по-късно на фронта. Затова и представлението се изиграва за първи път година по-късно – на 12 октомври 1913г. Режисьор е Павел Ивановски, а в ролите се изпълняват от Сава Огнянов, Елена Снежина, Кръстьо Сарафов, Вера Игнатиева и Васил Кирков.

Пиесата е изиграна 20 пъти и последното й, дневно представление, се изиграва на 19-ти октомври 1914г. след погребението на Яворов, който умира дни по-рано. За втори път е поставена от Хрисан Цанков на сцената на Народния театър през 1939г., а после чак през 1979г. – от режисьора Пантелей Пантелеев.

Следващите дати на представлението са 2, 6, 16 и 23 април, 2 и 10 май, 19 и 20 юни. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/play/kogato-gram-udari-kak-ehoto-zaglahva/.

*снимки – Стефан Н. Щерев