Когато спря да боли

0
0

Ако търсите загадка, драма, мистерия, пътешествие във времето… Ако търсите нещо, което да ви предизвика, нещо което да ви даде храна за размисъл… Търсенето ви приключи. Постановката „Когато дъждът спря да вали“ в МГТ „Зад канала“ е за тези, които търсят силно преживяване в театралния салон.

Накратко: Габриел се опитва да разбере какво се е случило с баща му, защо е напуснал семейството. Защо майка му отказва да говори за случилото се. Това го отвежда в Австралия, но вместо отговори намира Габриела. Или е сбъркал въпроса. Това, което ги събира и което ги разделя е Хенри – бащата на Габриел. Години по-късно един друг Габриел посреща сина си след години раздяла. И нищо няма смисъл, още по-малко рибата паднала от небето, право в ръцете на Габриел, който не е ял риба от малък.

Ако тези редове ви объркват, спокойно. Това беше и моето усещане през първата половина на спектакъла. И точно това му е сладкото – фабулата прилича на топка оплетена прежда. Истинското удоволствие се състои в развързването на възлите и някак си, този мисловен труд, който зрителят трябва да положи преди да стигне до истината превръщат кулминацията и финала в истинска награда от емоции и съпреживяване.

Снимка: МГТ "Зад канала"
Снимка: МГТ „Зад канала“

Историята на семейството, разказана в рамките на почти сто години ни държи на нокти в продължението на два часа и всяка минута си заслужава. Енигмата се върти около самотата и изоставянето, мъката и това, което трябва да се премълчи завинаги. Всеки един от персонажите претърпява загуба и крие истината, за да предпази някой друг, този когото обича най-много.

„Когато дъждът спря да вали“ е пиеса за подтискането на болката. За момента, в който тя губи смисъл. За миналото и доколко то диктува живота ни. За миналото, за което не подозираме. И за бъдещето, което се повтаря.

Творчески екип:

Автор: Андрю Бовел (превод: Невена Дишлиева-Кръстева)
Режисьор: Зорница София Попганчева
Сценография и костюми: Чавдар Гюзелев
Композитор: Калин Николов
Асистент-сценограф: Ива Павлова
Фотограф: Неделчо Хазърбасанов

Участват: Пенко Господинов, Александър Кадиев, Илка Зафирова, Василена Атанасова, Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Петър Калчев