Класически и френски заглавия завладяха сцената в София през 2016

0
0

На ул. „Раковски“ ухае на класика, усещат се и нотки на френска драматургия. В театралните афиши през новия сезон централно място заемат автори като Молиер, Ясмина Реза и др., както и вечните руски класици Чехов, Толстой и Достоевски. Режисьорите тази година залагат на заглавия – класики, припомняйки ни една фраза, изречена някога от драматурга Ради Радев: „В период на криза се облягай на класиката“. A ето къде какво може да гледате, или подарите за предстоящите празници, в духа на тематика:

Народен театър

През декември театърът излезе с премиера на голяма сцена – комедия на Молиер „Мнимият болен“. На 12 септември режисьорът Владлен Александров започна репетиции по последната пиеса, която френският комедиограф успява да реализира преди около 3 века и половина. Днес в образът, с който Жан-Батист Молиер се прощава със сцената и с живота – на Арган, можем да видим Георги Мамалев. Неговият брат Бералд ще е Михаил Петров, а задачата за красивото присъствие на сцената е поверена на актрисите Албена Колева, София Бобчева, Ева Тепавичарова и др.

Друго попълнение в Народния театър е пиесата „Богът на касапницата“ на френската драматуржка Ясмина Реза. Режисьор е Антон Угринов, а актьорите, на които е поверил ролите, са добре познатите Юлиан Вергов и Владимир Карамазов, Александра Василева и Радена Вълканова.

Театър „Българска армия“

Тук също Молиер е водещата тема. Проф. Красимир Спасов поставя „Тартюф“, а като най-подходящ за емблематичната роля е определил Иван Радоев. Другите главни действащи лица са Веселин Ранков, Гергана Данданова, Десислава Касабова, Владислав Виолинов и най-новото попълнение на трупата Гергана Плетньова.

През новата календарна година на военната сцена се очаква и „Саломе“ от Оскар Уайлд. Режисьорът Диана Добрева ще се включи и в актьорския състав, а Театърът възлага много на новия си проект.

Сатиричен театър

Сатиричният театър чества своя 60-годишен юбилей тази година. Основан през 1956 г. той вече повече от половин век е единственият жанров театър в страната, който непрестанно раздава усмивки на своите зрители. Директорът проф. Здравко Митков вече постави пиесата „Името“ на френските съвременни драматурзи Метийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер. Гост-звезди в спектакъла са Николай Урумов и Михаил Билалов, който е и съавтор на превода на пиесата.

МГТ „Зад канала“

В Tеатъра присъства руската класика, благодарение на проф. Маргарита Младенова, която постави представление по миниатюри на Чехов с актьорите Светлана Янчева, Владимир Пенев, Луиза Григорова, Весела Бабинова и др. „Човекът, който искаше“ е различна и вълнуваща постановка, за която Младенова сподели пред LoveTheater.bg: „Тази необходимост да се отворим от Аз към Ти, защото ние сме затворени системи, абсолютно клаустрофобични, обърнати с гръб към живота, с лице към монитора или към виртуалното пространство. Това да хванем човека и да го обърнем с лице към собствения му живот…“  

Младежки театър

Малин Кръстев се превъплъщава в Иванов в едноименната пиеса на Чехов. Той си партнира с Ивайло Христов, Станка Калчева, доайенът Борис Луканов и Рая Пеева. Пиесата можем да гледаме под режисурата на актьора Стефан Мавродиев, чийто режисьорски дебют беше върху друга пиеса на Чехов – „Вуйчо Ваньо“.

Театър „София“

Тук също може да видите произведение на руски автор, този път – вечната класика „Анна Каренина“ на Лев Толстой. Режисьор на пиесата е Николай Поляков, а превъплътена в Анна Каренина е Мила Банчева, в ролята на граф Вронски е Антон Григоров. Образът на съпругът рогоносец е в ръцете на директора на театъра Ириней Константинов.

Театър „Сълза и смях“

Спектакълът „Посетителят“ по пиесата на големия френски драматург Ерик Еманюел Шмит разказва за последните седмици от живота на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, преди да бъде изгонен от нацистите. Петър Райжеков ще се превъплъти в ролята на учения, а неговата дъщеря ще изиграе актрисата Елен Колева.

Очакваме с интерес и новите заглавия през 2017 г.!