Класът на доц. Пенко Господинов на откритата сцена на Театър „София“ със “Солунските съзаклятници”

0
0

На 1 и 25 юли 2020 г. от 20:30 на откритата сцена пред Театър “София” своя спектакъл “Солунските съзаклятници” ще изиграят възпитаниците на клас доц. Пенко Господинов ’20. Абсолвентите от НАТФИЗ “Кр. Сарафов” се събират отново на сцена за първи път след извънредното положение и за последен – заедно като клас. Инициативата е на Анастасия Събева – режисьор на спектакъла и се реализира с подкрепата на Театър “София”.

16-те млади артисти ще излязат на новата за тях сцена и ще покажат на зрителите колко много обичат професията си. Те са първият клас на актьора Пенко Господинов. Извънредното положение в страната в последните месеци попречи на нормалното завършване на академията. Но те ще докажат още веднъж колко са борбени и трудолюбиви.

Драмата „Солунските съзаклятници“ на Георги Данаилов описва историческите събития около атентатите, извършени в Солун през 1903 година. Фактът, че драматургът използва за основния сюжет реални личности, данни и обстоятелства, увеличава въздействието и силата, с която българският зрител разпознава и съпреживява историята за солунските гимназисти. Кръстили себе си „гемиджиите“, групата анархисти от Велес извършва редица атентати из Солун с цел да накърнят финансовите и политически интереси на западните сили в Турската империя. Идеята на младежите е да обърнат общественото внимание на Европа върху страданията на българското население в Македония, като крайната им точка е присъединяването ѝ към освободената България. Цел, която те подготвят и реализират с особен плам и героизъм, въпреки нейните идеализирани и утопични измерения.

Историята на момчетата от солунската гимназия вълнува и винаги е вълнувала нашето общество като еталон за проява на особен героизъм и саможертва. Запленени от анархически и революционни идеи от своя учител – Иван Гарванов, младежите отиват много по-далеч – отделят се от революционната организация и създават своя собствена радикална група и предприемат крайни действия срещу турската държава.

Извършените от тях атентати оставят кървав отпечатък в историята на Македония със страстната си саможертва и последвалите кланета и изтезания на българското население. Техните действия не довеждат до постигане на целите им, а реализираните покушения дълго са критикувани от Запада.Години по-късно, Павел Шатев – единственият оцелял в тези спорни събития, разказва обстоятелствата около солунските атентати. Именно през неговата гледна точка Георги Данаилов развива сюжета на пиесата си.

Спектакълът е спечелил Проектната програма на НАТФИЗ в категория “Драматичен театър”.

СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ

от Георги Данаилов

постановка Анастасия Събева

сценография и костюми Ада Паунова

музикални аранжименти Добромир Кисьов

хореограф Александър Манджуков

Участват: Александра Майдавска, Анна Янева, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Миглена Везирова, Васил Илиев, Владинела Кацарска, Георги Караиванов, Димитър Сулев, Ели Колева, Илияна Гекова, Кристиян Негалов, Мартина Троанска, Неделин Найденов, Тодор Кирилов и Николай Владимиров (гост)

Билети: 8 и 10 лв.

В продажба на касите на Театър „София“ и онлайн – тук: https://bit.ly/3hGayS4

*При лоши метеорологични условия – представленията ще се проведат в голямата зала на Театър „София“ със същия начален час – 20:30 ч.

При провеждане на представления в Театър „София“ и на откритата сцена се спазват всички необходими противоепидемични мерки.