„Киномания 2015“ с едновременен старт в София и в Париж

1
0

Оградете 12 ноември в календара. Във време, в което инвазията на моловете превръща киното във фаст фууд за ума, фестивали като „Киномания“ ни стават особено мили. Дори мислим направо да обявим творчески отпуск, защото тазгодишното издание обещава да ни държи впримчени в топлата прегръдка на седмото изкуство в продължение на цели 17 дни.

С премиерна за България прожекция на „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов се открива фестивалът на 12 ноември в София. В същия ден и час с видеовръзка от „Киномания“ на голям екран до Триумфалната арка се откриват Дните на българското кино в Париж.

Вече са ясни фаворитите в програмата. Бенедикт Къмбърбач и неговите сини очи ще изникнат на големия екран, за да ни задават Шекспировите екзистенциални въпроси („Хамлет“, 20 ноември, Зала 1 на НДК). Прожекцията е част от от глобалната програмата National Theatre LIVE, която разпространява най-доброто от британския театър. „Хамлет“ е определян като мнозина като събитието на годината във Великобритания като всички билети бяха изкупени година преди премиерната дата.

Доволно потриваме ръце и в очакване на „Стената на живо“, с който Роджър Уолтърс зашлевява шамар на късогледото общество. Темата за жертвите на военните конфликти оттеква болезнено с оглед на ситуацията в Близкия Изток. Филмът е зрелищен, визуално магнетичен и, разбира се, озвучен от хипнотизиращата музика на Пинк Флойд.

Изпъква и документалната лента „Усмивката на българското кино“ на отишлия си ненавреме режисьор Иван Георгиев – Гец.

Заради световните премиери организаторите на “Киномания” все още пазят в тайна избраните заглавия. Интересът ни обаче беше провокиран от информацията, че ни очаква новият филм на руския режисьор Александър Сокуров –  “Франкофония”, заснет изцяло в Лувъра. Напомняме, че Сокуров е носител на венециански „Златен Лъв“ за филма „Фауст“ през 2011 година, а световните критици предричат подобна участ и на „Франкофония“.

Организаторите ни зарадваха с още една новина – иконичното кино „Левски“ отново отваря врати и част от фестивалната програма ще бъде прожектирана именно там.

Търсим не само масовата публика, но и онова фино и качествено кино, което ще доведе в залите и ценителите„, обяви пред медиите директорът на НДК Мирослав Боршош. Ние му благодарим сърдечно за това и тръпнем в очакване за излезе пълната програма на фестивала.

Comments are closed.