„Кики Ван Бетовен“ се играе за последен път в Театър 199

0
0

Чувствен, откровен и красив – така бихме могли да определим моноспектакъла „Кики Ван Бетовен“. На 28 ноември, събота, от 19:30 ч. ще се играе 50-тото му юбилейно и последно представление на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

„Кики Ван Бетовен“ излиза изпод пръстите на драматурга Ерик-Еманюел Шмит, чийто пиеси се играят в над 50 страни по света. Заглавието е взаимствано от думи, изречени от детската му учителка по пиано – „Като си помисля, че Бетовен е мъртъв, а толкова глупаци са живи…“. Представлението ни среща с Кристин, наричана още Кики. Като една истинска парижанка, тя възприема готвенето като творчески процес, равносилен на писането на симфония. След неочакван сблъсък с пленителна антикварна маска на Бетовен, тя решително се заема да разплете възлите в мрежата, наречена живот, използвайки музиката му като опорна точка.

Като към блестящия текст се добави майсторството на режисьора Георги Дюлгеров и всепоглъщащия заряд на Меглена Караламбова, се получава едно истинско театрално бижу.

„Когато Меглена Караламбова ми предложи този текст, не се колебах нито минута. Едно, че Мегата е актриса, с която всеки режисьор е петимен да работи – толкова широк е нейният диапазон, толкова рефлексивна е актьорската й природа, а на всичко отгоре тя умее да играе смешно. Рядък дар!
Втората причина е, че аз – дето се вика – съм женен за класическата музика.“

Георги Дюлгеров

 

Постановъчен екип:

Режисьор: Георги Дюлгеров
Сценография: Ванина Гелева
Танц: Явор Костов
Участва: Меглена Караламбова