Камен Донев и компания отбелязват рождението на Крикор Азарян

0
0

На 14 март /понеделник/ в Театър Азарян ще се състои премиерата на новия авторски спектакъл на  Камен Донев, с който се отбелязва рождението на Крикор Азарян. Ако беше жив, само след 10 дни големият ни театрален режисьор щеше да отпразнува 82-рия си рожден ден. Той обаче ни напусна, оставяйки осезаема следа, както в театралните пространства, които оживяваше, така и в съзнанието и работата на своите ученици.

Спектакълът се казва “Азарян и електрическата крушка” и е вдъхновен от общуването на Камен Донев с неговия преподавател проф. Азарян. Дори и името на представлението идва от неформален разговор между двамата:

Преди много време, в съвсем свободен разговор, проф. Азарян каза нещо, което се запечата завинаги в паметта ми. Смея да кажа, че дори ме направи и по-свободен. Неговите думи бяха: ““…На добрия актьор му трябва само една електрическа крушка”. […] И наистина, когато актьорът стъпи на сцената, не се нуждае от нищо кой знае какво, освен от светлина, за да го виждат хората, или образно казано – от една електрическа крушка.

Камен Донев

В “Азарян и електрическата крушка” ще видим не само ученици на легендарния режисьор, но и актьори, играли в негови постановки през годините. Сред тях са Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Малин Кръстев, Валентин Танев, Стефка Янорова, Койна Русева, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Станка Калчева, Милен Миланов, Яна Титова, Иван Радоев, Красимира Кузманова, Ева Тепавичарова, Ралица Ковачева-Бежан и др.

Неслучайно е избрано и мястото, в което ще се разгърне спектакъла. Преди година, през март 2015, Зала 2 на НДК се превърна в Театър Азарян, а обновеното пространство продължава да съхранява духа и енергията на иконичния творец, чието име носи. Билетите за събитието вече са пуснати в продажба на касите на Билетен център-НДК, като е предвидено намаление за ученици, студенти и пенсионери.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here