“Калигула” възражда новия сезон в Народния театър

0
0

Режисьорът Диана Добрева започва работа по пиесата на Албер Камю „КАЛИГУЛА” на Голяма сцена на Народен театър „ Иван Вазов”. Тя даде начало на първата репетиция на представлението днес на среща с медиите, на която присъства и целият екип на спектакъла. Премиерата ще се състои през есента като начало на новия театрален сезон 2017/2018 в Народния театър.

Главната роля в „Калигула” – тази на император Гай Цезар Германик, е поверена на Деян Донков. В останалите роли ще се превъплътят Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Александра Василева, Жорета Николова, Вяра Табакова, Биляна Петринска, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Албена Ставрева, както и студенти от НАТФИЗ от класа на професор Пламен Марков.

Първата версия на текста на Камю е публикувана за през 1944 г. и е част от „Цикъл на абсурда“, заедно с романа „Чужденецът“ (1942) и есето „Митът за Сизиф“ (1942). Сценичната версия и адаптация на спектакъла на Диана Добрева са на Александър Секулов. Композитор на спектакъла ще е Петя Диманова, а сценограф – Нина Пашова.

„Както знаете, аз трябваше да започна работа по друг проект в Народния театър – „Майсторът и Маргарита” по Булгаков, но поради няколко причини се наложи той да се отложи във времето… Причината е, че „Майсторът и Маргарита” трябваше да се случи с доста нови технологии – 3D мапинг и т.н., които трябваше да бъдат вкарани в спектакъла, но трудността на тяхната изработка и целта ни всичко да бъде технически изрядно наложи промяната. „Калигула” на Камю е пиеса, към която аз от много години имам дълбок интерес и това заглавие може би щеше да се случи след „Майстора и Маргарита”, така че това не е компромис. ” , сподели режисьорът Диана Добрева

Деян Донков Изпълнителят на главната роля – Деян Донков, сподели, че е текстът на Камю го е заинтригувал изключително много с това, че при неговия герой Калигула категориите добро и зло са абсолютно размити и преобърнати. „Интересно ми е къде се корени цялото това нещо, как той се среща със злото. Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, той до последно не вярва,че прави зло, а тъкмо обратното”, каза Донков.

„Във времето, в което живеем, и особено с последните събития, дори и в политически план, идеята и темата за диктатурата е нещо, което много силно ме вълнува. И по-скоро, за необходимостта на народите да живеят в състояние на диктатура. Откъде произлиза това, как се ражда един диктатор и какви са основанията му да стане такъв… Мисля, че текстът на Камю е изключително актуален, и сега е абсолютно необяснимо как отново и отново, независимо от всички цивилизационни процеси, човекът има необходимост да живее в диктатура”, допълни Добрева.

Премиерата на представлението е предвидена за 13 и 14 октомври 2017 г. на Голяма сцена на Народния театър.

„КАЛИГУЛА” по Албер Камю

Режисьор: Диана Добрева

Сценична версия и адаптация: Александър Секулов

С участието на: Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Донков, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ

Превод: Красимир Кавалджиев, Наташа Колевска
Сценография и костюми: Нина Пашова
Комозитор: Петя Диманова
Драматург: Мирела Иванова
Втори асистент режисьор: Ирина Иванова

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here