Кълбовидните мълнии в семейния живот

0
0

Кълбовидните мълнии никога не се връщат отново. Но не и ако говорим за “бедствията”, които събират и сближават хората. В тревожните моменти сме по-близо от всякога, но защо е нужно да ни удари гръм, за да разберем колко обичаме някого?

Героите в постановката „Кълбовидна мълния“ с режисьор Ивалин Димитров в Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора, не спират да се лутат между смелите си мечти и сивата реалност, в която живеят.

В дома на семейство Цеко и Стефка Цекови – смирен, тих чиновник и осветителка в театър, цари „пълна идилия“. Детето им го няма, спят в отделни стаи, тъщата не спира да повтаря какъв неудачник е съпругът на дъщеря й, а той – да я дразни като пее посреднощ, с надеждата тя най-накрая да получи инфаркт, както повтаря от години.

Снимка - ДТ "Гео Милев", Стара Загора
Снимка: ДТ „Гео Милев“, Стара Загора / Фотограф: RadDimitrov.com

Но сред „приятния“ семеен битовизъм героят на Георги Райчев таи една назряваща агресия срещу своя началник, като всеки ден изкачва 120 стъпала до кабинета му с думите „Днес или никога“. „Хамлетовото“ състояние на Цеко достига апогея си вечер, докато разиграва сцената на своето напускане. И в „диалектическото единство между началника и тъщата“ 48 или 49-годишният чиновник, дори и той самият не знае вече, не спира да обича съпругата си и да целува нейния портрет.

В другата стая 44 – годишната домакиня, която не глади ризите на мъжа си, образът на Миленка Сотирова, също истерясва и скача от едно състояние в друго, надявайки се да събере кураж да каже истината на мъжа си. Онази истина, която той няма да понесе, защото никога не е направил нищо лошо с нея.

Дали семейство Цекови ще се намерят отново в търсенето на по-добър и щастлив живот? Дали бурята отвън ще успее да разбунтува и техните емоции ще разберете на камерната сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора.