„Каквото направи дядо“ все е истинско

0
0

Театър 199 ни пренася някъде далеч, далеч, в снежна Дания с постановката „Каквото направи дядо…“ –  една приказка за порастнали и не толкова порастнали деца на Ханс Кристиан Андерсен, разказна ни от Театър „Кредо“.

Приказният снежен свят на една баба и един дядо те карат да се почувстваш малък и безгрижен. Видях как театър може да се прави от всичко, нужна е само няколко метра вата, която се превръща в кон, крава, овца, кокошка, дом, сняг.. Макар и с интересна визия и неспирните превъплъщения на Нина Димитова и Димитър Несторов, истинската магия бе в отношенията им. Уютът от нежността, която създаваха помежду си бе най-простичкото, но най-истинско и силно нещо, което устоява на препятствията. А такива не липсваха.

Действието се развива на пазара, където всеки иска да пробута стоката си и да изкара пари, но целта на дядо се оказва съвсем различна. За него най-важно е да зарадва маминка и да получи от нея целувчица. Поведението на нашия герой може да ви се стори глуповато и лекомислено, но в себе си то крие чисти и искрени човешки отношения, с които се живее по-леко. Във тези далечни снежни земи, най-силно топли любовта и доверието между хората.

Не случайно постановката е отличена с 10 международни награди, а световната и премиера през 2005г. се е състояла в Дания. До край с интерес наблюдавах промяната на декора и персонажите, които ту бяха животни, ту хора, коренно различни един от друг. Закачливата им игра ме потопи в света на простичките неща, носещи най-голямо щастие. Може би за миг отново бях дете, което безусловно вярва, че доброто винаги побеждава, а любовта е най-висшата ценност.