Какво ще видим на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“

0
0


Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“
е уникален за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020. Провежда се като биенале в периода 24-29 септември в град Стара Загора и тази година екипът ни ще стане част от 11-тото му издание. Организатори на фестивала са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“, Министерство на културата на Република България.

В конкурсната програма на фестивала са включени 11 представления от България и света. Ето кои са те:

Прелюдии – патето, смъртта и лалето
Куклен театър “La Capra Ballerina” – Витербо, Италия
24.09.2019 16:00ч
Държавен куклен театър – Стара Загора

Можем да вдъхнем живот на предмет като направим мислите си негови. Когато животът напуска някого, можем да го направим безсмъртен като направим мислите му наши собствени.
… Смъртта е мъртва.

История за страха от края на живота, за прелюдията към това неизбежно събитие, учеща ни как да бъдем смели и любопитни пътници към тази крайна дестинация.

Самодива
Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък, България
25.09.2019 15:00ч
Голяма сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

Самодивите са едни от най-забележителните герои в българското народно творчество. Те олицетворяват мечтите на мъжете, могат да ги унищожат или издигнат до Бога.

„Самодива“ е вълшебен разказ за любовта и трудностите по пътя към намирането й. Магическо съчетание между музика, танц и театър!

Грешка 404
Театър “Ángeles de Trapo” – Малага, Испания
25.09.2019 17:30ч
Държавен куклен театър – Стара Загора

„Грешка 404“ е спектакъл без думи, адресиран към публиката, използваща все по-често нови технологии. Такъв е и Стив – средностатистическо, младо момче с простичък, обикновен живот, абсолютно потопено в свят, пълен с електронни устройства.

Нос
Театър 199 “Валентин Стойчев“ – София, България
26.09.2019 19:00ч
Държавен куклен театър – Стара Загора

Носът е най-забележимото нещо на човешкото лице. Способен е да разпознае трилион различни аромата. Той диша, дава информация за вкуса на храната, служи за резонатор на гласа, предпазва белите дробове, киха… По носа можем да преценим характера. Носът на Веселка Кунчева е пълен фантазьор. На Ина Божидарова е изящно перо. На Мариета Голомехова – художник най-изкусен. От носа на Христо Намлиев струят трели, а от този на Полина Христова искри пленителна игривост. Носът на Георги Спасов стърчи горд от таланта на своя притежател. Нашият „Нос” е свободна адаптация на повестта на Гогол. Пиеса, осмиваща бюрокрацията, пошлостта и безразличието. Спектакъл, който прегръща човечността.

Последният плъх от Терезин
Хилъри Чаплайн – Ню Йорк, САЩ
27.09.2019 16:00ч
Голяма сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

„Последният плъх от Терезин“ обединява музика, визуално изкуство и поезия, създадени от множество изтъкнати творци, затворени в концентрационния лагер в Терезин, Чехословакия. Това е история за битката за оцеляване по време на един от най-ужасяващите моменти в историята на човечеството. И все пак е комедия! Между фикция и историческо изследване, между предразсъдъци и човечност, между потисничеството и бунта, съществува свят, в който приятелството между кабаретна звезда и един плъх е възможно.

Косвени щети
„Клас 5х5“ и Театър „Азарян“ – София, България
27.09.2019 17:30ч
Държавна опера – Стара Загора

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“ и се осъществява с подкрепата на „Клас 5Х5“, Български фонд за жените, Младежки театър „Николай Бинев“ и издателство „Парадокс“.

„Косвени щети“ разказва истинските истории на жените през втората световна война, събрани в книгата „Войната не е с лице на жена“ на носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Те се борят да създадат нов живот в свят, враждебен към тях. Каква е цената да бъдеш жена на фронта? Какво е да тръгнеш на война с куфар, пълен само с шоколадови бонбони? Жените разказват за кошмара на своята война, сякаш разказват приказки. Страшни, детски приказки.

По вълчата следа
Младежки театър – Нови Сад, Сърбия
28.09.2019 15:00ч
Държавна опера – Стара Загора

„По следите на вълка“ е авторска адаптация по известния роман на Джек Лондон „Дивото зове“. Театрална композиция с шестима актьори, един барабанист, десет микрофона, четири кучета и елен. Това е историята на домашното куче Бък, което има щастлив живот, докато не бива откраднат и продаден в Канада по време на Златната треска. Пътуване, изпълнено със стрес и изненади!

Филифьонката, която вярваше в бедствия
Държавен куклен театър – Бургас, България
28.09.2019 17:00ч
Голяма сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

Красив и поетично-смешен разказ за една странна Филифьонка, която живее сама на отдалечен, северен бряг. Тя толкова се бои да не й се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си. Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат. Всъщност, дали най-добрият начин да се освободиш от страха не е да преминеш през него?

Зимна приказка
Столичен куклен театър – София, България
28.09.2019 19:30ч
Държавен куклен театър – Стара Загора

Спектакълът е романтична приказка, по оригиналната пиеса на Шекспир, за пагубните последствия от болезнената ревност, за силата на прошката и тържеството на любовта като най-великото човешко чувство!

Хамлет
Театър „Walny“ – Гданск, Полша

29.09.2019 12:00ч
Държавен куклен театър – Стара Загора

Реализиран с използването на оригинална техника с подводни кукли, „Хамлет“ е спектакъл за отмъщението – планувано от Духа и изпълнено от сина му. Подземен свят, трансцендентален дълг и опит да избягаш от съдбата си. Трагедията на Хамлет носи трагедия на всички останали в пиесата.

 

 

Комедиантката
Държавен куклен театър – Сливен, България
29.09.2019 14:00ч
Голяма сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

Актриса на 38 години, с успешна кариера и добро семейство, неочаквано забременява. Докато се колебае дали да наруши спокойния си живот, открива, че бебето й ще бъде с аномалии. Освен това, то през цялото време пее в корема ѝ – нещо, за което никой не ѝ вярва. Какво решение ще вземе?
Синтетичен спектакъл с оригинална музика, много пластика и красива визия.

Кои са спектаклите извън конкурсната програма и събитията по време на „ПИЕРО“ може да разберете ТУК.