Какво се случва с конкурса за директор на Народния театър

0
0

Министърът на културата Вежди Рашидов отговори пред журналисти на въпроса дали ще има конкурс за директорското място на Народния театър „Иван Вазов“:

Къде е драмата с Народния театър? Ето, Сашо Морфов искаше – сложихме го. Какъв е проблемът? Да види дали е лесно. Не е лесно. Отговорностите са големи, защото има 300 артисти, които чакат своята прехрана. И когато един мениджмънт е лош, за това не е виновен министърът на културата. Не аз управлявам театрите, не аз съм директорът на училищата, нека се знае. Вече директорите имат толкова много власт и правомощия, че съдбата на творците са в техните ръце.“ 

През януари Александър Морфов пое временно ръководството на театъра, след пенсионирането на Павел Васев – предишния директор, който според Рашидов е последният добър администратор на театъра.

На подобни въпроси свързани с конкурс за директор министърът отговаря без излишна конкретика. Държи първо да види как Морфов менажира и да покаже на какво е способен, вместо „да направиш конкурс и после четири години да се чудиш как да го уволниш човека и да трябва дисциплинарно, което също е нечовешко“.

На заседанието на ресорната парламентарна комисия преди няколко дни Рашидов трябваше да представи отчет за свършената работа в областта на културата. Но предваканционното настроение и липсата на кворум попречиха това да се случи и отчетът остана за септември.

Източник: dnevnik.bg