Какво се случва на фестивала „ПИЕРО“ | 1 част

0
0

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ стартира в Стара Загора на 24 септември. Днес е четвъртият фестивален ден, с който се доближаваме все повече към края на фестивала – 29 септември. Равносметката ни за тези три дни е в рамките на 11 представления, които бяха както от конкурсната, така и от съпътстващата програма.

През първия ден видяхме, че театърът може да съществува и в реалността на виртуалния свят. „Островът на съкровищата“ на Малка театрална компания – Габрово ни показа героите такива, каквито компютърните игри умеят да създават най-добре. По време на действието, зрителите виждат виртуалните обекти във физическото пространство, благодарение на мобилно приложение и VR/AR хедсет и предназначените за целта очила.

„Прелюдии“ – патето смъртта и лалето“ на гостите от Витербо, Италия, ни срещна със смъртта и приятелството. Меланхоличността, която обгръща представлението, с особена мекота и нежност, превърна Смъртта в приятел на Патето. На ръба на двата свята, малко по малко се подготвяхме да преминем в невидимия свят с надежда за красота и топлота.

Програмата на първия фестивален ден продължи в Държавна опера – Стара Загора, където гледахме балетния спектакъл „Гето“, чиито сюжет трудно може да бъде конкретизиран.

Във фоайето на операта, до 29 септември, всеки може да погледне през очите на пчелата или казано по друг начин – да види сценичната реалност с помоща на добавената реалност :). „Конгломерат“ е мащабен проект, иницииран от Съюза на българските художници. Представлява интерактивен изложбен павилион с визуални решения от шест различни жанра – драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства. Повече за него може да научите ТУК.

Ден втори започна с „Цъфнали очи“. Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова и Цветелина Николова ни споделиха по приказен и мистичен начин за любовта на мъжа и жената, за болките и приключенията, които нежният пол преживява. Между отделните глави се запознахме и с всяко едно от момичетата, разказвайки ни своя лична история – затрогваща, смешна, човечна. Представлението е проект реализиран между Куклен театър Сливен и „Малко театро“ – Будапеща, Унгария, и успя да заслужи своите аплодисменти.

Малко по-късно, в Драматичен театър „Гео Милев“ се случи „Самодива“ на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Вълшебния разказ за любовта съчетаваше музика, танци и театър.

„Грешка 404“ – фурорът за деня. Театър “Ángeles de Trapo” – Малага, Испания, в лицето на един човек, поведе своята кукла в минимализирания свят на технологиите. Животът на Стив е простичък, обикновен и потънал в електронни устройства. Тъжната история на загубилия себе си кибер манияк бе изпълнена с чувство за хумор и голяма доза непредсказуемост.

Интернационалната програма продължи с представянето на НО Театър “Ямамото” – Осака, Япония. Видяхме традиционния японски театър, който и до днес е предпочитано занимание както на бизнесмени, така и на домакини. НО театър е регистриран от ЮНЕСКО като световно нематериално културно наследство.

По време на третия ден получихме ударна доза добър театър. Сутринта започна със студентите от НАТФИЗ, клас проф. Жени Пашова. Това, което гледахме, беше достатъчно вдъхновяващо, че да ви запознаем с него по-подробно в наш следващ материал. „Кръговрат“ е спектакъл, базиран на миниатюри, чието метафорично изразяване, образи и игра на все още незавършилите студенти, поставят въпроси за смисъла на живота и дават отговори, които не просто вълнуват, а разтърсват.

Вечерта продължи подобаващо с „Нос“ на Театър 199. Много от вас вече са чували за тази постановка. А дали са я гледали? Препоръчваме ви! Свободната адаптация по произведението на Гогол ни въвлече в света на носовете. В него ще откриете духовитост, мъдрост, креативност и много смях, въпреки сериозността на темите в него. Носът на Веселка Кунчева ни изправи на крака с дълги аплаузи.

През днешния четвърти ден ще гледаме:

„Без дрехи“, „Последният плъх от Терезин“, „Косвени щети“ и „Последният човек“. Повече за тях ще научите от нас, но и в сайта на Куклен театър – Стара Загора ТУК.

Приятно гледане!