Какво знаем за „Киномания“ дни преди фестивала?

0
0

В новото пространство в НДК – „Клуб 1“ се проведе пресконференцията за „Киномания“ 2018, от която научихме интересни подробности за фестивала. Тази година 32-то издание ще зарадва зрителите с 55 филма в 7 киносалона в София. Киноманите ще могат да се насладят на този празник между 15-ти и 29-ти ноември.

Press-photo-Kinomania

Ние спряхме погледа си на българските заглавия:

Стартът е с акцент от новото българско кино „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев в зала 1 на НДК на 15-ти ноември от 19 ч. В главните роли са Ивайло Христов, Елена Телбис, Леонид Йовччев. Писателят Мартин Сестримски и служителят от Държавна сигурност Боян Тилев се познават отдавна, от деня, в който Мартин е дал на Боян една специална папка. Тази папка има дългосрочни последствия, които писателят се опитва да преодолее. Председателят на борда на директорите на НДК Борислав Велков обяви на Пресконференцията, че филмът е послание към младите хора, които не са живели в онова време, но трябва да бъдат запознати и информирани за това какво се е случвало тогава.

VremetoENashe-photo-Kinomania

На 19-ти ноември от 18:30 зрителите ще бъдат свидетели на премиерата на филма на Костадин Бонев „Далеч от брега“ в кино Люмиер. В главните роли са Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Марий Росен, Мая Новоселска и много други известни лица. Историята се е случила преди 40 години. Или преди 30… Някои хора твърдят, че невероятните неща, за които става дума във филма, могат да се случат и сега.

„Мълчанието на сестра ми“ на Киран Коларов ще видим на 22-ри ноември от 18:30ч в кино „Люмиер“ с Каталин Старейшинска, Ованес Торосян, Деян Донков, Иван Юруков, Михаил Мутафов. Трагикомични събития в семейство, изоставено от бащата. Единствена следа от него е фамозната му колекция от нощни пеперуди – “свидетелство” за безбройните женски сърца, които е покорил.

В събота, 24-ти ноември от 16 ч. в „Люмиер“ гледаме невероятния детски филм „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, а от 30-ти ноевмри и по кината. Марти безкрайно се отегчава от коледния дух, завладял семейството му на Бъдни вечер. Когато двамата със сестра му заспиват, в стаята влизат елфи, които събират писмата за Добрия старец. Момчето ги проследява през вълшебен портал и попада в работилницата на Дядо Коледа. В началото се крие, обикаля и проучва, но Дядо Коледа го хваща и иска да го върне у дома му. Порталът обаче се оказва затворен.

Koleda

„Соня Йончева. Sempre libera“ на Георги Тошев е документален филм за оперната звезда Соня Йончева. Той проследява драматичната и пълна с препятствия съдба на най-обещаващото сопрано в света днес – 36-годишната Соня Йончева. Само за 10 години тя успява да преодолее предразсъдъците на диригенти и директори на театри и да изпее едни от най-трудните оперни партии – “Травиата”, “Тоска”, “Норма”, “Бохеми”, „Медея“.

„Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“ е копродукция между Румъния, Чехия, Франция, България и Германия. Думите от заглавието са изречени от Йон Антонеску – войникът, станал министър-председател, чийто злостен антисемитизъм стои зад етническото прочистване, останало в историята като Одеското клане от 1941 г. Във филма на Раду Жуде, млада жена репетира възстановка на „победата” на румънската армия при завладяването на Одеса. Тя непрекъснато среща пречки и неодобрения – както от властите (които биха предпочели редактираната официална история), така и от местните жители, наети като статисти, които имат свои представи за героите и злодеите.

Важни акценти от панорамите на фестивала са Светът е твой“ – френски филм за предградията на Париж с Венсан Касел в главната роля. Те“ – най-новият филм на Паоло Сорентино, който разглежда живота на политика Силвио Берлускони. Още интересни заглавия са „Мария Магдалена“ с Хоакин Финикс и Руни Мара, Старцът и оръжието“ – най-новият филм на Робърт Редфорд, „Ван Гог: пред портите на вечността“ и  „Курск“ с Колин Фърт. От Документалната панорама ще се радваме на „Фаренхайт 11/9“ – филм за това какво довежда до възхода на Доналд Тръмп във властта, също така „Папа Франциск – човек на думата си“. От класиките ще видим панорама на Ингмар Бергман по случай 100 години от рождението му, филм за Арета Фрнаклин, филм с Роми Шнайдер, родена преди 80 години. Жълтата подводница“ и няколко филма за театъра не бива да бъдат изпускани, така както и панорамата от 9 френски филма, повечето от тях невероятни комедии!

Цялата програма на „Киномания“, както и билети за прожекциите можете да намерите тук.