Какво предстои? ПРЕМИЕРИ – „Най-бързият часовник във Вселената“, „Цикадите“ и „Теремин“

0
0

Театралният сезон е на финалната си права и има с какво да ни изненада. В края на месец май ще се състоят цели 3 премиери в Театър 199, Театър Азарян и Народен театър „Иван Вазов“. Ето и кои са те:

  • „Най-бързият часовник във Вселената“
    26 май, 19:30 ч., Театър 199

В традицията на съвременния британски театър комичният абсурдизъм на текста на именития Филип Ридли не спестява бруталното си откровение: „Всички сме малки гладни канибалчета на собственото си канибалско парти!“.

Постановката на Стайко Мурджев не се стреми да шокира, а да събуди сетивата ни именно за факта, че сякаш сме привикнали да приемаме такова отношение към живота.

В неговото изследване го подкрепят със зловеща вещина актьорите Малин Кръстев, Явор Бахаров, Станка Калчева, както и съвсем младите, но подсказващи безспорен потенциал – Виттория Николова,  Румен Михайлов, Александър Тонев. Допълвани от сценичната картина на Петя Боюкова, звуковата атмосфера на Емилиян Гацов–Елби и майсторския превод на Деница Димитрова.

  • „Цикадите“ 
    Софийска премиера – 27 май, 19:00 ч., Театър Азарян, сцена Backstagе

Надя Керанова и Георги Гоцин ще изживеят отново първата си среща в Древен Вавилон, този път на едно нестандартно място – междинното пространство между живота и смъртта.

Драматургичният текст на „Цикадите“ е селектиран на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен през 2017 г. През 2018 г. спектакълът е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Надя Керанова и Георги Гоцин

Сюжетът на пиесата разказва за двама души, мъж и жена, които са обвързани помежду си в продължение на многобройни прераждания в различни исторически епохи. При срещата им между живота и смъртта, миналото ще изплува пред очите им, за да оживее отново. Режисурата е Александра Петрова, а автор е Мирослав Христов.

  • „ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“
    29 и 30 май, Народен театър, Камерна сцена

Специално за премиерата у нас ще пристигне и самият автор – чехът Петър Зеленка.

Постановката на любопитния, напрегнат и трагикомичен спектакъл е дело на Валентин Ганев, който е и част от актьорския екип. Главната роля на руският изобретател Лев Теремин е поверена на младия Стефан Додуров

На сцената зрителите ще видят и чуят, а може и да опитат звука на няколко действащи Тереминвокса. Единият от тях е подарък за екипа от Петър Зеленка. Тереминвокс е безконтактен музикален инструмент,  прародител на днешния синтезатор и в по-широк смисъл родоначалник на електронната музика. През 2019 изобретението навършва 100 години и на този символичен юбилей посвещаваме нашето представление.

Постановчикът Валентин Ганев и неговият екип ни обещават много музика и изпълнена с обрати криминално-любовно-шпионско-политическа театрална игра. И също като главния герой на пиесата, Теремин,  са готови да сключат сделка с дявола, за да я постигнат.

Руси Чанев и Йосиф Шамли