Какво предстои? „NeoДачници“ и „Три високи жени“ – вече на сцена!

0
0

Съвсем нов и различен прочит на Горки се очаква да предложи представлението „NeoДачници“, което един от най-успешните български режисьори зад граница – Иван Пантелеев, поставя на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“. Премиерните спектакли са на 23, 24 и 25 април.

NeoДачници плакат

Предизвикателството в проекта започва още от заглавието, което се ражда по време на репетиционния процес.

„Дълго умувах как да променим заглавието и в крайна сметка с помощта на актьорите се спряхме на този работен вариант. „Дачници” е пиеса, много играна и поставяна в България, но това заглавие не означава абсолютно нищо, на български език такава дума просто не съществува. Аз не си спомням у нас да е имало хора, които живеят по вилите си, тези „дачники”, както е на руски език. И така, към старата грешка, сега ние прибавяме още една. Като добавим и фонетичната близост с думата „неудачници”, получаваме един конгломерат от грешки. Който абсолютно точно отговаря на момента, в който сме се срещнали и работим.

Заглавието „NeoДачници” няма претенции да звучи интелектуално, напротив – то има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото.“  казва Пантелеев.

След многобройните поставени представления в Германия (и не само!), Иван Пантелеев се завърща на родна сцена. По този повод, както и за избора на пиесата, той споделя:

„Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки – той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото. Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш… Денят, в който на практика живеем и ние!“

 Следващите дати за „NeoДачници“ са 3, 12 и 29 април.

 Три високи жени екип

Другата премиера в Народния театър отново включва едно от най-големите имена в драматургията – американеца Едуард Олби. Девет години след „Козата или коя е Силвия“, за първи път на сцената на IV етаж ще видим прочита на пиесата „Три високи жени“ поставена от Стефан Спасов, който всъщност и дебютира на сцената на Народния театър. Спасов е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов, а по-късно и режисура при проф. Красимир Спасов.

След 25 години отсъствие, премиерата на „Три високи жени“ ще бъде и повод легендарната актриса Мария Стефанова отново да срещне своята публика.

Премиерните дати са 26 и 30 март 2018 г., Сцена на IV етаж, Народен театър „Иван Вазов”. С участието на: Мария Стефанова, Виктория Колева, Радина Боршош/Василена Винченцо, Явор Вълканов.