Какво остава да видим на “Киномания” 2016 /1 част/

0
0

“Киномания“ 2016 – фестивалът на седмото изкуство, превърнал се в икона и традиция за българските любители. Тазгодишното, 30-то издание, преминава с  голям зрителски интерес. Всеки, търсещ провокативното, любопитното, смешното и тъжното, запечатано на лента, имаше възможността да усети вълнението, продиктувано от гении като Бертолучи, Тарковски, Костурица, Уди Алън, Педро Алмодовар, обединени под покрива на НДК.

Добрата новина е, че прожекции, които са част от кръглата годишнина на „Киномания“, ще бъдат излъчвани до 24.01.2017.

Още в първия ден на декември ще бъдат прожектирани 9 от лентите. В следващите редове ще подскажем сюжета на всяка от тях, но удоволствието от цялата история най-добре е сами да откриете в киносалоните.

 • “Комуната” е филм на датския режисьор Томас Винтенберг. Наблюдавайки отвътре същността на една комуна в 70-те, авторът изследва страничните ефекти от промените в социума на епохата. Това се случва през погледа на двама съпрузи, които подтикнати от обстоятелствата, смело решават да разнообразят живота си, превръщайки бащината къща в едно малко общество
 • “Пътуване във времето” на Терънс Малик е документален филм, чието съдържание отлично кореспондира със заглавието – лентата ни потапя в изключително преживяване, проследяващо сътворението на вселената. Амбициозният проект ни спуска по спиралата на времето и виждаме сътворението на звездите, нашето слънце, еволюцията на Земята, отвежда ни в необятните океански дълбини. Точната дефиниция на това пътешествие – перфектна симбиоза на визуална и интелектуална наслада.
 • “Поезия без край” действително е една поетична ретроспекция на режисьора Алехандро Ходоровски към собствения си живот. С типичния за него сюрреалистичен привкус Алехандро разказва за първите борби на своята личност, който го отвеждат към нови приключения и най-важното – отстояват неговата поетична визия за света.
 • “Неруда” разказва за чилийския поет и сенатор Пабло Неруда, който е обвинен за изменник и това го нарежда сред хората, обявени за преследвани от закона. Имено през очите на преследващото го ченге Оскар режисьорът Пабло Лараин представя събитията. Действието върви по тънката граница на неразрешимата дилема между естетическите и политическите желания.
 • “Джанис Джоплин: Little Girl Blue” е друг документален филм, попаднал в селекцията. Режисьорът Ейми Бърг, както подсказва заглавието, разказва за живота на рок звездата Джанис Джоплин, която дори и след смъртта си на крехката възраст от 27 години, остава в рок културата. В лентата попадат неразкривани досега кадри, интервюта и лични писма. Този филм ни помага да вникнем по-ясно и по-дълбоко в личното пространство на певицата, която си отива неразбрана след прием на свръхдоза.
 • “Пеещите обувки” – любов и джаз, воля за живот, жажда за музика и свобода във време на войни и лагери…
  Филм, вдъхновен от действителната съдба на грандамата на българската музика Леа Иванова.
 • “Одисеята на Жак-Ив Кусто” ни връща в лятото на 1946 г. Жак-Ив Кусто води наглед приказен живот, но всъщност му липсва щастието. Впускайки се в приключения, търсейки нови хоризонти, започва да мечтае за подводни жилища. Това, обаче, се оказва изпитание за отношенията със сина му и двамата се отправят  на съвместа експедиция.
 • “Легендата за Барни Томсън” е забавна черна комедия. Бръснарят Барни води банален живот, преливащ дори към скука, но всичко това приключва в момента, в който той ненадейно става убиец. Абсурдът се допълва от факта, че той може да разчита единствено на помощта на шантавата си майка.
 • “Това е само краят на света” е филм, който въплащава притчата за блудния син. Синът всъщност е баща и глава на семейство, но липсва и в двете си функции. Луи е хронично болен писател, който 12 години отсъства от дома си и се завръща само, за да взриви и без това нпрегнатата обстановка с новината, че умира. Дали в настъпилия хаос семейството му е готово да прости, в какви размишления изпадат и докакво ще доведе всичко това?

Пожелаваме ви приятно гледане!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here