Какво остава да видим на фестивала ПИЕРО

0
0

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е уникален за Европа. Отличен е от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа).

Създаден е през 2000 г., има състезателен характер и се провежда като биенале в периода 24-29 септември в град Стара Загора, България. В досегашните издания на фестивала са представени спектакли и събития от 5 континента.

Вече сме към края на тазгодишното издание на фестивала. И независимо от тежките рестрикции свързани с Covid-19 тази година „Пиеро“ представи 37 различни събития, разположени на различни сцени и пространства в Стара Загора.

От конкурсната програма, през последния ден от фестивала може да гледате:

Кълбо, Част 3

Център за изкуства „За Родопите“ е независим център за изпълнителски изкуства, базиран в селски район на Родопите (Бостина). Това е уникална инициатива за България и Балканите, първа по рода си. Негова продукция е и Кълбо – спектакъл посветен на връзката на Човека с Майката Земя.

Той е продължение на едноименната серия театрални проекти на режисьора Петър Тодоров с артисти от различни страни. Част 3 е инспирирана от ритъма на „Болеро“ на Равел.

Гледайте от 14 ч., Държавна опера Стара Загора.

Операта „Алцхаймер“

В спектакъла от Франция – „Оперета Алцхаймер“ на театър MalaStrana Compagnie участва като автор и актриса Марция Гамбардела, която е била част от световноизвестната трупа на Филип Жанти, които успяхме да видим на фестивала през 2017.

Дамата на сцената прекарва един ден: Аве Мария, радиото, спомен … Дамата има приятен характер, въпреки че продължава да забравя всичко, не разпознава нещата и е доста объркана. Тя пее, усмихва се и преживява своя ден: Аве Мария, радиото …

“Оперета Алцхаймер“ е любящ почит към трагикомичното соло на две ръце, съпътстващо празнотата на болестта ѝ. Соло е, защото се чувствате неописуемо сами, когато се изправите пред някой, който вече не ви разпознава. Трагикомично е, защото животът често е такъв. На две ръце е, защото имаме само този чифт, който понякога не е достатъчен.

Гледайте от 16 ч. в Кукления театър.

В извън конкурсната програма на 29 септември се включват:

„Образцов дом“ с любимия ни кукловод и вентролог Димитър Иванов – Капитана. От 17.30 ч. в Културен център – Стара Загора.

След дозата смях, Капитанът ни изстрелва към Концерт! Изпълнен със завладяващата музика на Коул Портър, Бил Еванс, Стивън Зондхайм, Дюк Елингтън и още много велики джаз музиканти през талантливия аранжимент на Васил Спасов и богатия глас на Милица Гладнишка. 19.30 в Кукления театър.

Финалът на вечерта е и финалът на фестивала. По традиция – ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ И ЗАКРИВАНЕ НА ПИЕРО 2021!

Тази година Председател на журито е Веселка Кунчева – режисьор. Част от журито ще бъде и Мариета Голомехова – сценограф. Към тях се включва и Анна Иванова – режисьор от Русия, била е и преподавател по История на кукления театър в Академията по изкуствата в Санкт Петербург. Петър Цанков е композитор на едни от най-известните куклени спектакли през последните десетилетия. Митко Новков – театровед и литературен критик (Директор на програма „Христо Ботев“ на БНР), е петия човек, който ще има нелеката задача да участва в присъждането на наградите.

Те са осем на брой – за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, награда на младата критика и GRAND PRIX за най-добър спектакъл. Освен тях се присъжда и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.