Какво остана да разберете за фестивала „ПИЕРО“

0
0

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ имаше разнообразна и интересна програма. За част от нея ви разказахме ТУК. За останалата ще разберете сега 🙂

ДЕН ЧЕТВЪРТИ

„Без дрехи“… Може би без всички тези дрехи, излишни мисли, погрешни желания, които не водят до нищо друго, освен хаоса в нас и извън нас… ще бъде по-добре. Представлението, свързано с обезличаването, бе представено от Студио за съвременен танц и пантомима „Пантарей“ – Пловдив.

Част от конкурсната програма бяха Хилъри Чаплайн – Ню Йорк, САЩ. „Последният плъх от Терезин“ обединява музика, визуално изкуство и поезия, създадени от множество изтъкнати творци, затворени в концентрационния лагер в Терезин, Чехословакия. Интересният спектакъл, който държеше вниманието ни през цялото време, ни разказа историята на кабаретна звезда, попаднала в концлагер. Последният останал там плъх става неин приятел.

През този ден се състоя и първата извънстолична премиера на „Косвени щети“, също част от конкурсната програма. Повече за спектакъла може да научите ТУК.

„Последният човек“

За „Последният човек“  Веселка Кунчева драматизира романа „1984“ с въздействаща визия и картини. Гледайте го в Стара Загора на 18 октомври.

ДЕН ПЕТИ

„Беше ми 100лично“, а на нас изключително забавно! Актьорът и комедиант Димитър Иванов-Капитана е и единственият у нас вентролог. Освен, че ни забавлява с истории за премеждията на своя софийски живот (може би истински, може би не?) ни срещна с кукла, която на пръв поглед говори съвсем сама!

„По вълчата следа“ е големият победител на „ПИЕРО“. Спектакълът на Нови Сад, Сърбия, е авторска адаптация по известния роман на Джек Лондон „Дивото зове“. Журито го отличи в категориите за сценография, режисура и най-добър спектакъл.

Филифьонката, която вярваше в бедствияФилифьонката, която вярваше в бедствия“ на ДКТ Бургас ни спечели с история за страха. Кога той ни пречи и как да се освободим от него? Филифьонката ще успее да помогне на себе си, но и на вас в битката срещу страховете.

 

 

Четвъртият фестивален ден приключи с приказната постановка на ДКТ Стара Загора – „Алиса в страната на чудесата“. Любимата ни позната героиня заживя в кукления свят и ни накара да се усмихнем. Може да гледате спектакъла в Стара Загора на 13 октомври, а наше ревю може да прочетете след броени дни.
Всъщност деня не приключи точно така. Програмата ни понесе на музикална вълна с мулти-инструментален перформанс на „Two Mеn Orchestra“. Надяваме се, че някой ден ще успеем да ги чуем отново на живо 🙂

Мулти-инструментален перформанс на "Two Mеn Orchestra"

ДЕН ШЕСТИ

Последният ШЕСТИ ден ни показа нещо нестандартно и грабващо. Куклен театър Видин е причината за „Хронолог“. Той няма драматургия, но има силни картини и послания, чрез които пластиката, от която са направени куклите ни изпраща в друго измерение. Виждаме днешния свят самотен, утопичен, с изгубени мечти и безсмислени борби.

„Хамлет“  гостува чак от Полша. Техниката, с която ни беше разказана неговата история е оригинална и се случва под вода.

ДКТ Сливен и Мая Бежанска са създали синтетичния спектакъл „Комедиантката“, който изправя героинята пред избор. Актриса на 38 години, с успешна кариера и добро семейство, неочаквано забременява. Докато се колебае дали да наруши спокойния си живот, открива, че бебето й ще бъде с аномалии. Освен това, то през цялото време пее в корема ѝ – нещо, за което никой не ѝ вярва. С трогващата история на героинята и нейното дете сложихме края на фестивалната програма на „ПИЕРО“.

КомедианткатаКои са наградените спектакли може да прочетете ТУК.