Какво не знаем за някои емблематични творби на Астор Пиацола..?

0
0

Много от нас може би са слушали поне едно произведение (Libertango или Aconcagua) на аржентинския композитор Астор Пиацола (1921-1992) или знаят няколко без да имат идея за името на автора…

Кой е Астор Пиацола?

Астор Пиацола, наричан в своята родина „El Gran Ástor“ (Великият Астор) остава в музикалната история като „големият обновител на аржентинското танго“. По неповторим начин той издига тангото от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали. Езикът на създаденото от него „танго нуево“ е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.

Най-известното му произведение е „Либертанго“ (Libertango). Заглавието на тази творба, създадена и записана през 1974 в Милано, обединява две думи: libertad (на испански – „свобода“) и „tango“. Пиесата символизира прехода от класическото танго към „Танго нуево“. Известни са над двайсетина различни аранжимента на „Либертанго“: за джазов оркестър, за симфоничен оркестър, за квартет от медни духови инструменти, за различни камерни ансамбли и дори – за хор a’capella , но за най-популярни се смятат онези аранжименти, в които звучи бандонеон.

В киното мелодията прозвучава за първи път в „Северният мост“ на Жак Ривет (1981) . „Либертанго“ е използвано и от Роман Полански в неговия филм „Неистовият“ (1988) , където върху музиката на Пиацола танцува Харисън Форд, както и във филма на британския режисьор Сали Потър „Урок по танго“.

Концертът за бандонеон и оркестър „Aconcagua” е композиран в края на 1979
по поръчка на Banco de la Provincia de Buenos Aires. Наименованието “Aconcagua” е дадено от издателя Алдо Пагани, който казва: „Това е върхът на творчеството на Астор, а най-високият връх в Южна Америка е Аконкагуа (на границата между Аржентина и Чили, западно от Буенос Айрес). Творбата, която спечелва на Пиацола прозвището „Аржентинският Вила Лобос“, е в три части, базирани на милонгата, в класическото последование бърза-бавна-бърза. Солистът встъпва веднага с яростно фокусирано танго, подкрепяно от арфа и перкусии и мощни акорди в струнните. Средният дял на първата част е напевен, с две каденци, водещи до „изкрещяното“ заключение.

Премиерата на творбата е на 15 декември 1979 със солист – самият автор.
Според бележките на Тол Илген „ Характерните за Тангото елементи, които са представени тук – меланхоличното редуване на мажор и минор, екстремната, разделяща артикулация, изразителните солови линии и замисленото рубато – всичко това превръща концерта в една от най-атрактивните композиции на Пиацола.

„Adios Nonino“ (Сбогом, Нонино) e един от шедьоврите на Астор Пиацола. Творбата е написана през октомври 1959, непосредствено след като Пиацола научава за смъртта на баща си. По онова време композиторът е на турне в Латинска Америка и след презентацията в Пуерто Рико с Хуан Карлос Копес и Мария Ниевес Рего получава вестта, че баща му – Висенте Пиацола, с прякор Нонино, е починал при катастрофа с велосипед в родния му град – Мар дел Плата. Научавайки ужасната вест, той съчинява произведението само за около 30 минути, като почит към баща си. Ето какво си спомня за онази вечер Даниел Пиацола, синът на композитора, през 1986 –
„Татко ни помоли да го оставим сам за няколко часа. Влязохме в кухнята. Първо настана абсолютна тишина. След известно време чухме как баща ни свири на бандонеон. Това беше много тъжна, ужасно тъжна мелодия. Той композираше „Adiós Nonino“.

И макар известните творби на Пиацола да са много, именно „Сбогом Нонино“ се превръща завинаги в негов символ. Това е една от най-прочутите композиции на Пиацола, записвана многократно в най-различни аранжименти и с най- различни инструменти. „Adios Nonino“ е изпълнявано на кралската сватба на Вилем-Александър от Холандия и неговата съпруга Максима Зорегиета в знак на почит към нейните аржентински корени. Музиката е използвана от няколко известни фигуристи за техните програми.

Всички тези произведения ще може да чуете на живо на 24 юни от 19ч. в зала „България“. Очаква ви хубава програма и много аржентински страсти и музика!