Какво и къде можете да видите от Шекспир на българска сцена?

0
0

Шекспир… Каквото и да кажем за този театрален гений, ще е малко. Едва ли има човек, който да не е чел поне едно негово произведение. Но едно е, когато си обикновен читател, който ще оцени написаното от Шекспир, а друго, когато си актьор. Може би не съществува артист, който да не си е мечтал да играе в пиеса, написана от Шекспир. Освен това, едва ли има слаба постановка, която да е по негов текст. Затова не случайно тази година отбелязваме 400 г. от смъртта на великия драматург с множество събития. Едно от тях бе Световният ден на книгата на 23 април. Основен акцент на празника бяха невероятните пиеси и сонети на Шекспир, както и уникалният им превод на български език, направен от Валери Петров. В края на годината ще празнуваме още веднъж в Нощта на театрите на 19 ноември. Специално за театралната нощ в момента тече и проектът „Нощни персонажи”, в който актьори ще представят любимите си цитати от Шекспир и прочита си върху личността на драматурга.

Невероятна годишнина като тази няма как да не бъде отбелязана и от нас! Затова реших да проуча в кои театри и на кои шекспирови представления можем да се насладим. Оказа се, че не са една или две сцените, в които можем да се срещнем с творчеството му. Ако си мислите, че всички играят „Хамлет” и „Сън в лятна нощ”, ще ви разочаровам, списъкът с представления е доста по-голям. Преди да започна обаче, искам да уточня, че съм селектирала само част от театрите и театралните работилници, в които можете да се докоснете до Шекспир.

Много актьори мечтаят за този роля, а всеки режисьор вижда тази пиеса по различен и нестандартен начин. Затова и „Хамлет” е представлението с най-много лица, като всяко е необикновено сред останалите. Можете да гледате представлението на две сцени. Явор Гърдев го режисира в Народен театър „Иван Вазов”, а в ролята на Хамлет можете да видите Леонид Йовчев. Постановката се играе и на сцената на Театър „Димитър Димов” в Кърджали, режисьор е Димитър Игнатов, а в главната роля – Атанас Атанасов.

Ромео и Жулиета

Пиеса-еталон и едно от основните заглавия, с което свързваме името на Шекспир. В София можете да я видите в Театър „Българска армия”, режисирана от Николай Ламбров-Михайловски. Представлението се играе и в Габрово в Театър „Рачо Стоянов”, режисирано от Петринел Гочев.

Отело

„Отело” можете да посетите на сцената на Театър „Българска армия”. Премиерата на представлението беше през изминалия сезон. Режисьор е Иван Урумов, а в ролята на Отело е Иван Радоев.

Дванайсета нощ

Пиесата можете да гледате в два театъра. В София се играе на сцената на Малък градски театър „Зад канала”, като режисьор е младата и талантлива Тея Сугарева. В Русе може да посетите представлението в Драматичен театър „Сава Огнянов”, режисирано от Петър Денчев.

Зимна приказка

Можете да се срещнете с Шекспир и неговата „Зимна приказка“ в Театрална работилница „Сфумато”. Режисьор на постановката е Маргарита Младенова.

Сън в лятна нощ

Представлението с най-много различни прочити. Можете да го видите от класически вариант до абстрактен и съвременен вид. Ако искате да му се насладите, можете да посетите Театър „София”. Постановката е режисирана от Бойко Богданов.

Укротяване на опърничавата

Представление от изминалия сезон, което ще ви впечатли. Играе се на сцената на Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора. Постановката е режисирана от Ивалин Димитров, а в ролята на опърничавата е Александра Сърчаджиева.

Макбет

Драматичен театър „Н. Вапцаров” – Благоевград поставя на сцена това уникално представление. Режисьор е Григор Антонов.

Ричард III

На сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна можете да гледате „Ричард III” под режисурата на Пламен Марков.

Напразния усилия на любовта и Много шум за нищо

В Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен се поставят два интересни шекспирови текста – „Напразни усилия на любовта”, режисирано от Иван Панев и „Много шум за нищо” на Петър Кауков.

„Много шум за нищо“ можете да видите и на сцената на Театър „Българска армия“, а постановката е на Красимир Спасов.

Представления, СЪЧЕТАЛИ няколко произведения на Шекспир, или заимствали негови идеи

В момента на българска сцена се играят и много постановки, които обединяват в себе си няколко от сюжетите на Шекспир. Някои от пиесите пък носят само името на драматурга или са взели и разработили някои от неговите идеи. Такива представления са „Дух вкъщи” на Драматичен и куклен театър „Иван Димов” Хасково, чийто текст е комбинация от Кишон и Шекспир. Младежки театър „Николай Бинев” поставя „Под купола небесен”, който събира сюжетите на „Добрият край оправя всичко”, „Двамата веронци”, „Мяра за мяра”. Драматичен театър „Стефан Киров” Сливен представя своята версия за Ромео и Жулиета в постановката – Ромео и Жулиета „Кратка версия за начинаещи”.

Очевидно Шекспир е навсякъде и е обичан не само от актьорите, но и от публиката. А ние нямаме търпение да видим премиерата на „Това не е Хамлет” на сцената на Театрална работилница „Сфумато”. Режисьор на представлението е Боян Крачолов, а актьорският състав включва Димитър Крумов и Иван Николов. Вече тръпнем в очакване, за да видим колко от Шекспир този път ще бъде показано или ще липсва. Защото, като театъра, и Шекспир е една необятна сцена, на която виждаме само това, което сме готови да видим.