Какво да очакваме през новата година от НТ „Иван Вазов“

0
0

Народен театър „Иван Вазов” определено няма спирка. Броени представления след последните им премиери вече сме в очакване на следващите. От януари до март всеки месец ще сме свидетели на ново попълнение в програмата на театъра. Ето и какво да очаквате:

На 28 януари на Камерна сцена ще се състои премиерата на „Майстори” на режисьора Петринел Гочев. Емблематичната пиеса на Рачо Стоянов не е избрана случайно. С нея преди 90 години (май 1927 г.) се открива сезонът в Народния театър, тогава е поставена от големия Николай Масалитинов. Актьорският състав включва Гергана Змийчарова, Иван Юруков, Зафир Раджаб, Стоян Пепеланов, Виктория Колева, Марин Янев, Васил Драганов, Деян Ангелов и Емил И. Марков.

"Майстори"

На 25 февруари на Камерна сцена ще се играе „Някъде в този живот” по Израел Хоровиц. Режисьор на представлението е Гаро Ашикян, а в ролите ще видим Емануела Шкодрева, Стоян Алексиев и Валентин Ганев.

"Някъде в този живот"

На 30 март на Голяма сцена ще се насладим на дългоочаквания проект на Весела Кунчева„Последното изкушение”. Текстът е по Никос Казандзакис. В представлението взимат участие актьорите Александра Василева, Благовест Благоев, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Ева Данаилова, Ева Тепавичарова, Жорета Николова, Илиана Коджабашева, Параскева Джукелова, Пламен Димов, Сава Драгунчев, София Бобчева, Христо Петков, Цветан Алексиев и студенти от НАТФИЗ.

Директорът на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин разкри и някои от останалите реализирани и предстоящи проекти на театъра през този и следващия сезон. Очаква се на Камерна сцена да поставят Красимир Спасов, Бина Харалампиева и Петър Карапетков, а на Голяма – Галин Стоев, Диана Добрева и Иван Пантелеев. Главният режисьор на театъра Александър Морфов също трябва да обяви кога и какво планира да поставя. Част от бъдещите проекти, по които се работи, са среща на директорите на балканските национални театри през м. февруари 2017 г. по повод идеята за организиране на Форум на балканските национални театри през 2019 г., организиране на турне в САЩ на спектакъла „Хъшове” през есента на 2017 г., откриване на фен магазин, както и проект за монтиране на мултимедиен екран пред сградата на театъра.

Със сигурност през новата година няма да скучаем с НТ „Иван Вазов”. Не знам за вас, но аз вече нямам търпение да дойде 2017 г.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here