Какво да очакваме на родната сцена през следващия театрален сезон? ВТОРА ЧАСТ

0
0

След успешния завършек на театрален сезон 2014/2015 решихме да не спускаме завесата и да ви поканим да се разходите с нас зад кулисите. Вече ви представихме ПЪРВА ЧАСТ на нашата обиколка из България, а целта ни е да бъдем полезни както на българския театър, така и на неговия почитател. Точно затова ще ви предложим изобилие от заглавия, актьори и режисьори. И тук е мястото да отбележим, че няма да се погрижим само за „големите“ зрители. Ще ви запознаем и с предстоящата програма на куклените театри в страната, защото знаем, че децата обичат театъра повече от всички. А сега ето я и втората част на нашето пътешествие.

ПРЕДСТОЯЩИ ТЕАТРАЛНИ ПРЕМИЕРИ В БЪЛГАРИЯ

ВТОРА ЧАСТ

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

ДТ "Сава Огнянов" - Русе

В средата на месец септември в ДТ „Сава Огнянов” – Русе се очаква да излязат премиерите на спектаклите: „СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК” от Едмон Ростан, постановка – Бина Харалампиева и „БЯЛО ВЪРХУ БЯЛО” от Майя Праматарова, постановка – Венцислав Асенов.

Веднага след това, в началото на месец октомври, да се готвят почитателите на Шекспир – „ДВАНАЙСЕТА НОЩ” от Уилям Шекспир ще оживее на сцената на театъра под режисурата на Петър Денчев.

В края на ноември ще видим и „КОЛЕКЦИЯТА“ от Харолд Пинтер, постановка – магистърска работа на Ивайло Ненов.

НЕЩО КАТО ДЪЖД или ВАЛЯТ ПАРИ” от Себастиен Тиери, постановка на Владимир Петков, се очаква да има своя премиерен спектакъл през февруари/март на 2016 г. И докато очаквате с нетърпение тези спектакли, на сцената на ДТ „Сава Огнянов“ ще може да гледате: „Имате ли мъртвец за продан?“ от Мирча. М. Йонеску, постановка на Кристиан Йоан /гост-режисьор от Румъния/; „ШИБИЛ“ по мотиви от едноименния разказ на Йордан Йовков, сценичен вариант и постановка – Орлин Дяков и други.

Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик

ДКТ "Константин Величков" - Пазарджик

През новия сезон в театъра готвят изненади. Предстои да видим „ЖЕНА МИ СЕ КАЗВА БОРИС“ комедия от Рафи Шарт; ГОЛЕМИТЕ МОМИЧЕТА НЕ ПЛАЧАТ“ на Нийл Саймън и пиесата „ДЕВЕТИЯТ ДЕН“ на В. Кулев, която ще бъде поставена за първи път на българска сцена.

За ней-малките през новiя сезон ДКТ „Константин Величков“ подготвя: „ХИТРИНИТЕ НА ЛИСАН“ – басня-мюзикъл, както и „ПАЛЕЧКА“, който ще бъде авторски спектакъл.

На сцената на театра можете да видите още: „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич, режисьор Боян Иванов; „Когато котката я няма“ от Дж.Мортимър и Брайан Кук, режисьор Асен Блатечки; „Хензел и Гретел“ от Братя Грим, режисьор Владислава Джамбазова; „Дядо вади ряпа“ от Ран Босилек, режисьор Мариета Ангелова и други.

Младежки театър „Николай Бинев“ – София

Младежки театър "Николай Бинев"

След предпремиерните спектакли в София и премиерата в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято”, „КУХНЯТА“ ще има своята официална софийска премиера на есен. Освен това спектакълът ще бъде представен и на XIX-тото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ – Пловдив, 2015 г. Превод на пиесата – Златна Костова, режисьор – Владимир Лацканов, сценография – Венелин Шурелов, костюми – Марина Янева, композитор – Асен Аврамов, кулинарен консултант – Ути Бъчваров, консултант по хасапико – Елефтерия Карапипери

На камерна сцена в началото на октомври премиера ще има спектакълът на Васил Дуев „ПИЛЕТО“ по романа на Уилям Уортън, пиесата на Наоми Уолъс и филма на Алън Паркър. Сценографията ще направи Мира Петрова, музиката е дело на Петя Диманова, хореографията на Стефания Георгиева. Участват: Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Петко Венелинов, Светослав Добрев, Стилиян Желязков и Ярослава Павлова.

За най-малки зрители през декември театърът ще представи „СНЕЖНАТА КРАЛИЦА“ от Ханс Кристиян Андерсен с режисьор Анастасия Събева.

На сената на Младежки театър „Николай Бинев“ може да гледате още: „Семеен албум” от Малин Кръстев, режисьор Малин Кръстев; „Колега“ – авторски спектакъл на Петко Венелинов и Ованес Торосян; „Колекцията“ от Харолд Пинтър, режисьор Никола Стоянов; „Вятърът в тополите“ от Жерал Сиблера, режисьор Владимир Люцканов, както и много други.

Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София

Сатиричен театър "Алеко Константинов"В началото на новия сезон театърт ще зарадва зрителите си с премиерата на спектакъла  РЕЙС“ от Станислав Стратиев. Сценична версия и постановка – Здравко Митков; сценография – Петър Митев, музикална среда – Мартин Каров. В представлението ще вземат участие актьорите: Тончо Токмакчиев, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Петър Лъджев и Светломир Радев. Премиерните дати са 1-ви и 2-ри октомври 2015 г.

Почитателите на театъра ще могат да гледат през новия сезон още: „Танго за теб“ от Виктор Лану, режисьор Владимир Петков; „Убийство в експреса“ от Габор Гьоргеи, режисьор Петър Денчев; „Дакота“ от Жорди Галсеран, режисьор Владимир Пенев и други.

Малък Градски Театър „Зад Канала“ – София

facade-110915„Лив Щайн“ от Нино Харатишвили е едната премиера, която ни очаква през новия сезон в МГТ „Зад Канала“. Режисьор е Крис Шарков, сценографията е на Чавдар Гюзелев, костюмите на Илияна Кънчева, а музика на Асен Аврамов. Участват: Анастасия Лютова, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Луиза Григорова, Пенко Господинов. В спекаткъла съвременният човек е вгледан в руините на личния си живот, прескачащ между илюзии и истина в търсене на идентичност, фиксиран в успеха в кариерата си не като осигуряване на социален и материален статус, а като осребряване на изначална и неутолима липса; осмислящ ценноста си на изчезващ европейски артист.

Другото ново заглавие ще бъде „Тридесет и деветте стъпала“ от Патрик Барлоу, адаптация по романа на Джон Бъкън и филма на Алфред Хичкок, режисьор – Андрей Аврамов, сценография и костюми – Теодора Лазарова.
Участват: Александър Кадиев, Алиса Атанасова, Владимир Димитров и Христо Пъдев. Постановката е шеметно криминале за всеки, който обича магията на театъра. Спектакълът, носител на 2 награди Тони и 2 Drama Desk награди, предлага нон-стоп смях, 139 герои (изиграни от четирима разностранно надарени актьори), самолетна катастрофа, преследване, убийства и една мила старомодна любов.

И двете премиери са част от 25 годишнината от създаването на МГТ „Зад канала“, която ще бъде отбелязана през месец октомври. През същия месец Мариус Куркински започва репетиции на постановката „Изкуството на комедията“ от Едуардо де Филипо. А обичаният от всички Геро от месец септември е част от трупата на МГТ „Зад канала“!

Нашият екип пожелава на добър час на всички спектакли!