Какво да очакваме на родната сцена през следващия театрален сезон ПЪРВА ЧАСТ

0
0

След успешния завършек на театрален сезон 2014/2015 решихме да не спускаме завесата и да ви поканим да се разходите с нас зад кулисите. Тази разходка ще разделим на няколко части, за да ви запознаем подробно с предстоящите премиери през следващия сезон, като ще се опитаме да обхванем всички театри в България. Такава амбициозна инициатива не е правена досега, а нашата цел е да бъдем полезни както на българския театър, така и на неговия почитател. Ще ви предложим изобилие от заглавия, актьори и режисьори. И тук е мястото да отбележим, че тази инициатива няма да се погрижи само за „големите“ зрители. Ще обхванем и всички куклени театри в страната, защото знаем, че децата обичат театъра повече от всички.  Подаряваме ви  тази приятна разходка из България като едно добро начало на поредица от вълнуващи летни приключения.

ПРЕДСТОЯЩИ ТЕАТРАЛНИ ПРЕМИЕРИ В БЪЛГАРИЯ

ПЪРВА ЧАСТ

ДТ "Невена Коканова" ЯмболДраматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол

Още в началото на новия театрален сезон ще излезе втората премиера на театъра за годината. Това е спектакъл, обединяващ двете  произведения на Стефан Цанев – „Последната нощ на Сократ“ и „Другата смърт на Жана Д’Арк“. Режисьор на спектакъла е Мартин Киселов, а сценограф – Пламена Дичева. Участват актьорите Цветелина Кънева, Вълчо Янев, Димитър Димитров, Петя Бойчева и Красимир Митов.

Премиерното представление е насрочено за 30 септември.

Веднага след това започва репетиционен процес по трети спектакъл. Заедно с режисьора Владимир Петков, театърът се спира  на пиеса на руския  драматург Валентин Красногоров.  През новия сезон на ямболската публика ще бъде представено и другото премиерно заглавие – „Сватовницата“ от Торнтън Уайлдър, което имаше своята премиера през месец май. В ролята на Доли Леви се превъплащава младата и талантлива актриса Петя Бойчева, а ролята на Хорас Вандергелдър се изпълнява от Михаил Лазаров. В спектакъла участват още Цветелина  Кънева, Даниела Райчевска, Капка Валентинова, Мариана Бонева, Красимир Митов, Георги Ружичка, Пламен Петков, Волен Митев, Вълчо Янев. Режисьор на спектакъла е Дияна Радева, сценограф – Пламена Дичева, хореограф на танците е Юлиана Томова.

На сцената на театъра през септември и октомври са включени и още от репертоарните заглавия. Можете да гледате „Щъркели на кръстопът“ по пиесата на Никола Русев, „Различният“ от Алексей Слаповский, „“Чичовци“ от Иван Вазов, „Бурунданга“ от Жорди Галсеран, „Политикани“ от Рачо Стоянов, „Благородният испанец“ от Съмърсет Моъм, „Оскар“ от Жан Ален. За най- малките зрители пък театърът предлага детските спектакли „Приключенията на Чиполино“, „Пинокио“ и „Бременските музиканти“.


 

ДТ "Гео Милев"Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

В началото на новия творчески сезон в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора ще се състои премиерата на „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич. Режисьор на представлението е Йосиф Сърчаджиев , сценографията и костюмите са дело на Мартина Варийска.

Премиерното представление ще се състои между 20-ти и 30-ти септември.

Веднага след това ще започнат репетиции на детски спектакъл, който трябва да е готов до края на октомври, но за момента все още няма да  се оповестяват заглавието и творческият екип.  На сцената на театъра ще може да видите и спектаклите „Иванов“ от А.П.Чехов, „Казаларската царица“ по Иван Вазов, „Змейова сватба“ от П.Ю.Тодоров,  „Слънчево с гръмотевици“ от Кен Лудвиг, „Албена“ от Йордан Йовков и др. Малките зрители на театъра ще могат да се насладят на „Ха да видим кой – кого!“, „Облог за мома“ и „Хитър Петър“.


 

Държавен куклен театър - ГабровоДържавен куклен театър – Габрово

На сцената на театъра малчуганите могат да очакват с нетърпение спектакъла „Кой ме гъделичка ?“ от Румен Николов. Режисурата е на Илиян Иванов, сценография – Наталия Гочева, музика – Георги Гарчов.

На куклената сцена в Габрово малчуганите ще могат да гледат още „Свинарят“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Червената шапчица“ и „Котаракът с чизми“ на Шарл Перо и др.


 

Държавен куклен театър - Стара ЗагораДържавен куклен театър – Стара Загора

Очакваните премиери в театъра са две: „Вълкът и седемте козлета“, постановка на проф. Боньо Лунгов  и „Кокошката със златните яйца“, постановка на Теодора Попова.

Другото голямо събитие ще бъде 9 -ти Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2015 ( 24-29.09.2015 г). “Пиеро” е създаден през 2000г. по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър. Фестивалът се провежда като биенале от 24 до 29 септември, под патронажа на Областния управител на Област Стара Загора. Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Национален център за театър, Министерство на културата , Българският център на UNIMA. Фестивалът е организиран в две секции: „Куклен театър за възрастни“ и  „Експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни“.

През новия сезон почитателите на кукления театър ще могат да се насладят и на спектаклите „Вълшебникът от Оз“ – мюзикъл по Л.Ф.Баум, „Трите прасенца“ – адаптация на Елица Стоянова, „Зайчето Питър“ на Беатрикс Потър, „Красавицата и звярът“ на Шарл Перо и др.

 

Надяваме се да сме били полезни с предоставената информация. Очаквайте скоро втората част от поредицата ни „Предстоящи театрални премиери в България“.

Изказваме благодарност за любезното съдействие на: Сия Петрова – ДТ „Гео Милев“; Таня Калчева – зам. директор на  ДКТ – Ст. Загора; ДКТ – Габрово, както и на ДТ „Невена Коканова“, Ямбол.