Каква е рецептата за семейна идилия ни разказва най-новата постановка на „Театър 199“ – „Семеен съвет“

0
0

На 28-ми юни ще се състои премиерата на спектакъла „Семеен съвет“ по Кристина Клементе в Театър 199 „Валентин Стойчев“. Бързаме да ви съобщим страхотната новина, следващите дати на представлението са 14-ти и 24-ти юли. Не пропускайте, защото рецептата и това как ще бъде приготвена са крайно любопитни. Сега ще ви издадем малко…

Рецепта за палачинки СЕМЕЙНА ХАРМОНИЯ
Ще имате нужда от:
1 дом (по възможност с достатъчно стаи)
3-6 души, в зависимост от това, колко порции предвиждате
1-2 чаени лъжици средства, достатъчни за порциите
2-3 стръка смях
1 бутилка червено раздразнение
2 чаши търпение
1 глава доверие
и накрая… обич, на око

…Всъщност, има много начини да се оплеска една рецепта…

Но не и театрална такава – точно като постановката „Семеен съвет“. Съставките на Кристина Клементе са спазени безупречно от Нева Мичева, разбъркани са вещо от Атанас Атанасов, оформени изящно от Невена Белева и Кирил Наумов и композирани със замах от Никола Стоянов. А зрителят ще бъде обслужен с огромно старание от героите на тази политико-романтично-зловеща комедия: леко несръчния Рамон (Георги Спасов), малко обърканата Мариона (Анастасия Ингилизова), обсебения от китарата си Рок (Никола Стоянов), буреносната чаровница Айна (Христина Джурова) и пристъпващия като Казанова Марк (Васил Дуев).

 

Харесвам тези пиеси, които ме грабват от първите си страници и прочитам „на един дъх“. Останалите чета от инат. Харесвам и онези пиеси, които независимо дали при първия прочит са завладяващи или скучни, провокират актьорската ми природа и я изкушават моментално да се напъха под кожата на някой от персонажите. Първата среща с пиесата на Кристина Клементе предизвика незабравимо вълнение на човешкия ми дъх, но провокира и усещане за актьорско пиршество. Понякога съм алчен, а в случая исках да вляза под кожата на всички персонажи. Това беше и причината да предприема поредната си постановъчна авантюра.

Десетина дни преди премиерата, когато хаосът започва да се подрежда и всичко е ясно, но  не съвсем… когато адреналинът се покачва и нещата уж се случват, обаче… Не съм нервен, не! Седя на последния ред в тъмната зала и проигравам всички роли… Актьорското пиршеството на колегите от сцената, десетина дни преди премиерата предизвиква и спонтанната ми усмивка… и смеха… и приглушения кикот, и самотната ми тъжна сълза… Не мога да не бъда благодарен. Може би защото за пореден път се убеждавам, че Актьорът е човек, но не като хората.

Имам чувството, че и вие, прекрачвайки прага на театъра в ролята на зрители, но и на човеци, ще бъдете докоснати с вълнението, което продължавам да нося със себе си много време след знаменитите наши десетина дни преди премиерата.

 Атанас Атанасов

Насладете се на това необикновено театрално преживяване! Изключително смешно, но и с премерена, изящна нотка горчивина. 

Екип:
превод: НЕВА МИЧЕВА
режисьор: АТАНАС АТАНАСОВ
сценографи: НЕВЕНА БЕЛЕВА и КИРИЛ НАУМОВ
музика: НИКОЛА СТОЯНОВ
с участието на:  ГЕОРГИ СПАСОВ,  АНАСТАСИЯ ИНГИЛИЗОВА, 
НИКОЛА СТОЯНОВ,  ХРИСТИНА ДЖУРОВА,  ВАСИЛ ДУЕВ
автор на фотографиите: Симон Варсано