Как започва любовта към театъра – Младежка Tеатрална Студия „Сцена99“ – Стара Загора

2
0

Любовта ни към театъра някога (не чак толкова отдавна) имаше други измерения – не само в театралния салон, но и на сцена. Тя събира хора, създава надежди и най-вече приятелства. Това кътче за част от нашия екип беше и продължава да е Младежка театрална студия „Сцена 99″ – Стара Загора. Благодарение на нея днес съществува нашия сайт!

Христофор Недков

Залата за репетиции в Читалище „Родина“ е пълна с енергията на стотици преминали през нея младжи. Основателят, актьорът и режисьор от ДТ „Гео Милев“ Христофор Недков, е „почти като баща“ за студията, както се пее в химна, написан на един фестивал от Радослав Йорданов, с който сме ви срещали няколко пъти.

Първата репетиция е преди 16 години и вече толкова време Фори успява да отключи потенциала на всеки един от младежите в „Сцена 99″. Докосва ги до кухнята на театъра, възпитавайки дисциплина и отговорност към сцената, към екипа и най-вече към името на „семейството“, за което са се борили десетки преди тях.

Пластика на тялото, говорен апарат, актьорски умения чрез провокация на въображение, фантазия, наблюдение, памет на емоцията са неизменна част от процеса на работа с младежите.

През 2002 г. е и първото представление „Саломе“ от О. Уайлд, със спектакли в Драматичен театър „Гео Милев“, а след това и откъси от пиеси на У. Шекспир. Всяка година студията излиза с нови продукции, сред които „Когато розите танцуват“, „Вдъхновения“, „Добрият доктор“, „Зеленият Kакаду“, „6 лица търсят автор“ и др. „Докосни ме“ се оказва един от най-мащабните спектакли с масови сцени, певчески етюди, авторска музика и специално конструиран декор.

Снимка: Представлението „Зеленият Какаду“

Този сезон, по повод 120-годишнината на поета Гео Милев, студията играе „Слепите“ от М. Метерлинк – пиеса с много философия и еталони на символизма. Научаваме какво е да липсват част от сетивата, на едно напълно непознато и непредсказуемо място. И си задаваме въпроса дали ние, зрящите, не сме „по-слепи“ от незрящите?

Със всички свои изяви театралната студия е затвърдила мястото си не само в Стара Загора. През 2005 г. талантливите младежи представят спектакъла „Морфей“ на фестивала „Време“ във Враца. След успеха си, присъствието на студията на фестивала се превръща в традиция.

Фестивал „Време“, Враца 2013

Всеки един от МТЦ „Сцена 99″, остава завинаги част от това голямо семейство, споделило магията на театъра. Това е мястото, където никой не те съди, където си себе си и ти е позволено винаги да се държи смело и безотговорно, щом си на сцена. Свободното ти време се осмисля, опознавайки и доказвайки сeбе си. Ставаш по-добър, по-свободен и безстрашен към света, благодарение на това, което правиш и хората, с които го правиш.

За нас студията беше точно това – островче извън реалността, което има силата да промени теб и живота ти. Защото започне ли веднъж любовта към театър, никога вече не можеш да я спреш.

МТС "Сцена 99"

Comments are closed.