Как започва любовта към театъра – Детската театрална студия към Народен театър “Иван Вазов”

0
0

През 2002 г. в Народен театър “Иван Вазов” се създаде Детска театрална студия под ръководството на Димитър Еленов. В студиата тогава са приети повече от 40 деца, с които след година обучение и репетиции Еленов създава спектакъла “Кукувицата” на Елин Рахнев.

Детска театрална студия към Народния театър
Димитър Еленов и Наум Шопов-внук по време на репетиция на „Кукувицата“

Детската театрална студиа към Народен театър “Иван Вазов” не е първата школа на Димитър Еленов. Педагогическата му кариера започва през 1977 г. със създаването на студиа към Бургаския театър, а през 2011 г. Създава и “ДЕФИСТО”, чиито спектакли са включени в репертоара на Сатиричния театър и театър Сфумато. Негови ученици са актьорите: Рени Врангова, Димитър Рачков, Светлана Янчева, Розита Михайлова, Йоанна Темелкова, Виолета Марковска и др. В спектакъла “Кукувицата” той поверява главната роля на Наум Шопов – внук, който си партнира с Христо Гърбов, Ваня Щерева, Ванча Дойчева и Николай Урумов.

Димитър Еленов
Димитър Еленов

Театралната школа към Народния театър ще остане в паметта на не малко хора. Магията, която децата създадоха на сцената бе онази неподправена, завладяваща и чиста любов към театъра, която днес все по-трудно се открива. Те бяха научени на дисциплина, на честност и на преданост към работата, към себе си и към другите. “Кукувицата” бе катализаторът на всичко това, а когато на първа репетиция на сцена Елин Рахнев отвори бутилката с шампанско и тя се счупи в ръката му… всички повярваха, че кръвта на сцената е добра поличба. Така и се случи.

Спектакълът доказа на бащите, че синовете им ги изпреварват в удоволствието да си измислят света със свободата на фантазията. В едно интервю на Кристи Красимирова за сп. Тема от 2003 г. с Наум Шопов–старши и Наум Шопов–младши по повод “Кукувицата”, Наум-старши споделя следното: “Не е хубаво да се лъже. Ама не е хубаво и да се живее в един измислен свят. Ние, артистите, обикновено това правим.”. Ето още малка част от това интервю, което стои забравено в архивите на сайта:

От репетициите разбрах, че героят ти много лъже.
Наум младши: Не лъже, а измисля. Разликата е тънка, но съществена.
Така ли? Каква е разликата между лъжа и измислица?
Наум старши: А така, кажи ґ. На какво се вика лъжа и на какво измама?
Наум младши: Да си измисляш означава да фантазираш.
Кое е по-сложно – да измисляш или да лъжеш?
Наум младши: По-трудно е да се лъже.
Наум старши: Напротив. Много е лесно. Далеч по-трудно е да се измисля.
Наум младши: Според мен е обратното.
Наум старши: Глупости. Не е хубаво да се лъже. Ама не е хубаво и да се живее в един измислен свят. Ние, артистите, обикновено това правим.
Наум младши: Видя ли, че съм прав. Така че – не говори.
Наум старши: Добре, не говоря.

Цялото интервю намерете тук.

Това е единственият реализиран проект с децата от школата, тъй като ръководството на театъра се сменя и те трябва да напуснат Народния театър. Постановката е свалена от сцената, но любовта им към театъра се оказва по-силна от системата и Дом на културата „Средец“ приютява младите ентусиасти. Там под ръководството на Ангел Еленов /брат на Димитър Еленов/ продължават живота на студиата още две години. Днес голяма част от тези деца са отдали живота си на изкуството…