Как премина II национален уъркшоп за аматьорски състави в Стара Загора?

0
0

След няколко години, прекарани в Младежка театрална студия „Сцена 99“, Стара Загора, винаги има какво отново да ме върне там. На 23 и 24 октомври се проведе второто издание на Национален уъркшоп, организиран от талантливите старозагорци. Сред присъстващите бяха Младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към Читалище „Асен Златаров 1940“, Бургас, Театрална школа „Нашенци“ към ОДК „Св. Иван Рилски“ и Военен клуб Казанлък и домакините.

Събитието бе официално открито от Марияна Желязкова – експерт отдел Култура, Община Стара Загора, а Христофор Недков – актьор, режисьор и ръководител на МТС „Сцена 99“, произнесе своите традиционни встъпителни думи за събитието:

На фестивал винаги отиваш с нещо готово, което вече е творчески факт. Не сме се събрали тук за високи творчески постижения, а за да станем по-добри. Не са най-важни аплодисментите на финала, а пътят до тях, откривателството на самия себе си, емоциите и контрола над тях. Моята задача е да създам почвата с упражнения, които изграждат актьорската техника. В театъра си знаем номерата, но тук не се познаваме – изненадваме се. Борим се да задържим това „островче“ театър за всички вас. Важно е да знаете, че не сте сами – в този свят има и други като вас.

Уъркшопът, с над 50 участници, започна със физическа загрявка от Румина – прима балерина в Държавна Опера, Стара Загора. Продължи с разнообразни актьорски упражнения, като телефонен разговор, откриване на въображаема врата, памет на болката и други. За финал на вечерта младежите от Бургас, с ръководители Валери и Олег Еличови, ни представиха част от следващата си премиера – „Кабаре“, очаквана на 31 ноември. Основана преди по-малко от 2 години, театралната трупа показа завидни умения в песните, танците и скечовете.
12180157_895903930496091_1611098752_nСлед обещаващото откриване на 23-ти, следващият ден протече с много емоции и ентусиазъм. Студиите показаха още интересни упражнения, бяха разведени из забележителностите на Стара Загора, а след това се подготвяха за кулминацията на събитието. Участниците бяха разделени по екипи и всеки имаше за задача да сътвори етюд – кратка сценка с начало, завръзка, кулминация, развръзка и край. С осветлението, музиката и таланта им, в 19 часа сцената оживя и всеки от десетте екипа сътвори магия. Видяхме откриването на вода на Марс, погребение, което се превърна в празник, междусъседски войни, откриване на огъня и още много изобретателна мисъл, която искрено ни забавляваше и удивяваше.

Съботната вечер бе и последна за участниците, които изказаха своите впечатления от преживянето:

„Много от вас ще станат наши колеги, други не, но всеки тук трябва да запази искрицата от тези два дни. Силата е във вашата истинска емоция. Помагахте си и бяхте заедно – видяхме го по аплодисментите и резултата“, сподели Жоро Атанасов, ръководител на „Нашенци“, Казанлък.

„Знам какво коства да се направи такова събитие, но това, което видях, ме зареди за години напред. Аз съм възхитен, вие сте хиляди пъти над това, което очаквах“, допълни Олег Еличов.

Христофор Недков специално благодари на Дора Илиева – домакин на читалището, Евгения Венциславова, която винаги е била до студията, и на своята съпруга и актриса Елена Азалова.

Младежите и ръководителите се разделиха с обещанието, че отново ще се срещнат и ще стигнат заедно до повече хора.