Как, кога и защо отбелязват Деня на майката в Арабските държави, Китай и Израел

0
0

Денят на майката с първа асоциация цветя и втора – 8 март, отново ни връхлита. А какво знаем за това как в останалите държави отбелязват този нежен празник? Сега ще ви представим малко известна, но доста интересна информация – кога и защо всъщност се чества този ден в арабските държави, Китай и Израел.

Арабски свят
Денят на майката в почти целия арабски свят се празнува на 21 март – първият ден от пролетта. В Египет този ден за пръв път се представя в книгата „Усмихната Америка” (1943г.) на журналиста Мустафа Амин. По-късно Амин чува история за овдовяла майка, която посвещава целия си живот на сина си, докато той не станал лекар. След това синът ѝ се жени и напуска майка си без да покаже никаква благодарност за саможертвата ѝ. Чутото мотивира журналиста  да разгласи и разпространи идеята за Деня на майката.  Тогавашният президент Гамал Абдел Нассер първоначално осмива инициативата, но в последствие я приема и утвърждава. На 21 март 1956 год. този празник се отбелязва за първи път в Египет. След това практиката се разпространява из всички арабски държави.
Когато обаче Мустафа Амин е арестуван и в последствие става затворник, правителството прави опити да преименува този ден от Ден на майката на Ден на семейството, за да не напомня на обществото за основоположника на празника. Тези опити са неуспешни и празненставата продължават да се организират на 21 март и до ден днешен, съпроводени от традиционни песни.

arabian

Китай
Денят на майката в Китай има ясна цел – да насърчава помощ за майките, страдащи от материални лишения. Това важи с особена сила за тези, които живеят в бедните селскостопанските области на Китай. Статия в „Пийпълс дейли” – държавния вестник на Китай, гласи:

„Въпреки че корените на този празник са пуснати в САЩ, хората в Китай го приемаме без никакво колебание. Той е в хармония с нашата културна нравственост – уважение към по-възрастните и благочестивост към родителите.”

В последите години набира популярност идеята празникът да бъде посветен на историческата личност Менг Му. Легендата гласи, че е сменила три жилища, докато „усети“ правилното място, на което иска да отгледа сина си. Тя държи много на подходящата атмосфера, в която децата растат и затова се е превърнала в национален символ за Жена.

Също така в Китай се забелязва тенденцията традиционният западен подарък – карамфилите, да бъдат заменени с лилии, които в Древността се засявали от майките след като децата напуснат бащиния си дом. Денят на майката представлява неофициален празник, който не празнуват само малък брой градчета.

china

Израел
В Израел празнуват Денят на майката на 30 Шеват по Еврейския календар, който обхваща периода от 30 януари до 1 март. Празникът е основан на тази дата понеже точно на нея почива Хенриета Золд – ционистки лидер и основател на Женската ционистка организация на Америка. Хенриета не е имала свои собствени деца, но нейната организация “Youth Aliyah” спасява много дечица от Нацистка Германия и им помага. Тя също така се бори и за правата на децата. Именно заради всичко това, тя е считана за майка на тези спасени деца и затова „Деня на майката” се чества в деня на нейната смърт. Празникът с времето еволюира и се превръща в честване на любовта между членовете на семейството и се преименува на Ден на семейството. Без подаръци, без комерсиален елемент, без статут на официаиален празник. Въпреки това атмосферата на „Деня на мама” до ден днешен се усеща само в детските градини в Израел.