Как да развалим проклятието над принцеса и какво още да очакваме в афиша на Театър „Възраждане“

0
0
Екипът на Камерен Театър „Възраждане“ още от началото на годината ни подготвят приказни изненади. Премиерата на една от тях ще бъде съвсем скоро – в края на студения февруари. Очакваме да сгреят сърцата на малки и големи с магическа реалност, приказка с кукли, песни и прекрасна визия.

Очаквана с нетърпение от малките зрители е премиерата на Въздушната принцеса, по приказката на Джордж Макдоналд.

„Когато сме нежни, когато сме мили, когато на слабия даваме сили, когато във трудност ръка си подаваме, помагаме си и приятели ставаме, когато откликнем на чуждата нужда, когато лекуваме болката чужда, по-светли и леки, от радост блестим – можем дори да летим.“
Крал, кралица и омагьосана принцеса. Заради прокобата на зла вещица кралската дъщеря е обречена постоянно да лети, вместо да стъпва по земята. Освен лекокрила, тя е и леконравна – не умее да усеща състрадание към чуждото нещастие и не може да изпитва чувства. Единственото място, в което принцесата е различна и „здраво стъпила на земята“, е езерото, в което обича да плува.

Животът и е безгрижен и изпълнен с веселие, докато вражески войски не нападат съседното кралство и хващат в плен неговите крал и кралица. Тогава синът им, младият принц, излиза от пределите му и бродейки, достига до езерото. Той се влюбва в принцесата от пръв погле,д като очаква любовта му да е споделена. Принцесата обаче е способна да изпитва чувства единствено във водата, а извън нея е студена и груба. Вещицата не понася принцесата да е щастлива и измисля пъклен план – прави зла магия – водата в кралството изчезва, спира да вали дъжд, а езерото пресъхва. Единственият начин проклятието да бъде развалено е като принцът жертва живота си в името на любовта към принцесата. Магията е развалена, и както става в приказките, доброто побеждава.

А ако се питате за афиша за възрастни – имаме загадъчни новини: Христо Ботев Станчев режисира новото заглавие там. Кое е произведението, което отговаря на повдигнатите въпроси от М. Булгаков в романа „Кучешко сърце“ и Джек Лондон в „Мартин Идън“? Кое е произведението, което дава отговор – защо гениалните хора често са самотни? Очаквайте в театър „Възраждане“.

Въздушната принцеса
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:  

По приказката на Джордж Макдоналд
Режисьор:  Любомира Костова
Драматург: Венелина Петрова
Сценография, костюми и кукли: Мила Дикалова 
Композитор: Емелина Горчева
Музикален директор: Гьорги Георгиев-Антика
Текст на песните: Мария Донева
В ролите: Виттория Николова – принцеса, Йордан Ръсин – принц, Георги Златарев – крал, Мариана Жикич – кралица,  Жана Рашева – вещица