Йосиф Сърчаджиев поставя в старозагорския театър

0
0

Йосиф Сърчаджиев е режисьор на постановката „Госпожа Министершата“ в драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора. Премиерата на пиесата на Бранислав Нушич ще бъде през септември, съобщава „24 часа“. Репетициите ще продължат до края на месеца.

Екипът на спектакъла е избрал тази пиеса, защото тя звучи много актуално и днес.  Но все пак „в някои моменти се налага да се намесвам в оригиналния текст, за да му предам по-съвременен вкус“, признава Сърчаджиев. Той не крие, че с по-младите актьори от Старозагорския театър често се разминават в представите си, но в работата си над пиесата търсят допирните си точки, без да водят борба за надмощие.

Сюжетът на „Госпожа Министершата“ се развива около едно българско семейство, което е  на прага на мизерията, докато главата на семейството, който е назначен за министър, всички се изкачват скоростно по стълбицата на обществото. Привлечени от положениети, всички роднини наобикалят семейството, искайки всеки от тях да получи по нещо. Историята на госпожа министершата Живка явно допада на режисьора, но далеч не е единстветното желание на Сърчаджиев.

„В чекмеджето си имам 12 пиеси, които искам да поставя, сред тях има и заглавие на Шекспир. Наесен започвам работа с театрите в Бургас и Плевен, напролет – със столичните театри „199“ и „Зад канала“, сподели пред „24 часа“ Йосиф Сърчаджиев. Сред пиесите, които режисьорът иска да постави, е и творбата на съпругата му Райна Томова за цар Иван Шишман.