Йонко Димитров: Конкретната ми стратегия е да превърнем село Долна Малина в комуникативен, младежки, фестивален арт център

0
0

Срещаме ви с Йонко Димитров – кметът, който не просто мечтае за един по-добър свят, а го случва. И ни дава пример, че ако обичаш нещо, то неизменно ще е част от живота ти – по един или друг начин.

Юни е един от месеците, по време на които може да се откъснете от София и да станете част от фестивала Dolna Malina Open Fest и село Долна Малина, на което Йонко е кмет. Очакват ви поезия, театрални вечери, плажен волейбол, футбол, колоездене, фолклор, мото среща, много музика и едно кино студио.

Но нека започнем историята от самото начало…

Завършил актьор, а към днешна дата кмет. Как се случи така?

След като завърших НАТФИЗ през 2012 г., заедно с Неда Соколовска стартирахме Документалния театър за България и една година играх по българските театри. Вдъхновен от киното, заминах да уча кино режисура и продуцентство във Великобритания и по-конкретно Лондон. По-късно се върнах в България, за да спася семейния бизнес и останах, като междувременно продължих да снимам реклами за Канада чрез познанствата ми в UK. Реших, че ще живея извън града – в село Долна Малина, както живеят хората по света.

Завърнах се и в театъра с няколко постановки, след което един приятел се пошегува с мен с думите…

„Догодина има местни избори – защо не станеш един кмет на с. Долна Малина. Мисля, че ще си много полезен на обществото…“

След многобройни подтиквания, реших буквално на шега да се кандидатирам, въпреки че вече бях започнал втората си магистратура за агроном.

Не смятах, че хората ще ме изберат и когато това се случи, животът ми се преобърна на 360 градуса.

Паникьосах се – първите ми въпроси бяха: „Ами сега?! Какво стана? Какви са ангажиментите на един кмет, освен да стои в кметството? Какви са задълженията, закона…“

Преди встъпването ми в длъжност трябваше да организирам събор… Как се прави събор? Благодарение на подкрепата на хората в Долна Малина организирахме едно не-лошо събитие.

След което започнах да се образовам в тази, до този момент далечна сфера, и разбрах, че кметът изпълнява ролята на изпълнителна власт – т.е. казано иначе
кметът е посредник между народа и властта – народът поставя своите изисквания, а кметът търси начин да ги изпълни.

Обединявайки усилия с населението, успяхме да изградим пясъчен корт за плажен волейбол, футбол и бадминтон през 2016 г., Младежки клуб през 2017-та, мини парк „Долна Малина“, провеждаме спортно-културни мероприятия и работим за облагородяване на района.

Заедно създадохме „Долна Малина Отворен фестивал за Спорт и Изкуство“, който се провежда за втора поредна година през месец юни (от 1-ви до 30-ти) всеки уикенд.

Как се промени селото, откакто си кмет?

Едно от наблюденията ми, когато встъпих в длъжност, беше, че хората са разединени и нямат вяра в случването на нещо ново и различно. Отне наистина доста време това да се промени и смятам, че това е най-ценното. Стъпка по стъпка се обединяваме и знаем, че няма грешен ход или грешно предложение.

Започнахме с асфалтирането на една вътрешна главна артерия по инфраструктурата на Долна Малина и по този начин ще облекчим трафика и ще подсигурим удобство на ново-преселниците в селото.

Има ли млади хора в селото?

Тази година Община Горна Малина отчита с. Долна Малина с най-голям брой заселили се, издали се разрешителни за строеж и закупили имоти.

От какво се нуждае българското село?

Облагородяването на едно село е дълъг процес… Трябва конкретен план за действие и действие – не само приказки.

Българските села се нуждаят от избягалите си деца в чужбина, само те биха могли да възродят българското село и България, като донесат знанието от Европа и света. Тук, разбира се, не говоря за Долна Малина, тъй като, както казах, сме на 30 км. от столицата, която със страшна сила расте към нас.

Какво мечтаеш да случиш следващите 5 години?

Конкретната ми стратегия за Долна Малина в дългоосрочен план е чрез обединяване на различни звена, гост преподаватели, известни личности, треньори, режисьори, работилници (уъркшопи), презентации, турнири, конкурси, семинари, представления, шоута и други да превърнем село Долна Малина в комуникативен, младежки, фестивален арт център.

Фестивалът в Долна Малина тече с пълна сила. 

  • Плажен волейбол – 16 юни;
  • Фолклор (надиграване, надпяване, народна носия, хумор) – 16 и 17 юни;
  • Плажен футбол – 17 юни;
  • Колоездене – 23 юни;
  • Мото среща, част II – 23 юни;
  • Оpen Music Fest – 23 и 24 юни;
  • Кино студио БУФО – Ден на отворените врати – 23 и 24 юни.