Йоанна и Мирена от екипа на сайта разказват за работата си на Детския базар на професиите

0
0

Йоанна Темелкова ще омагьоса децата с разказа си какво е да бъдеш актриса на 24 ноември, а Мирена Керезова ще запознае подрастващите с предизивкателствата пред един PR специалист на 25 ноември. Тези и още над 25 интересни професии ще бъдат представени по време на третия Детски базар на професиите, който ще се проведе в Учебния корпус на Музейко в петък и събота.

Базарът се организира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и е финалното събитие на проекта „Гордея се с труда на моите родители“. Той е подходящ за деца и младежи, родители, училища, граждани, като цели да създаде възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение, да допринесе за решаването на конкретни проблеми и спомогне за превръщането на България в достойно място за реализация.

Какво ще се случи в Музейко: Професиите ще бъдат представени чрез различни програми, подходящи за двете основни възрастови групи деца – интерактивни щандове (7-12 години) и лекции тип TED (12+ години). Над 25 лектори ще представят работата си на интересен и достъпен език – сред тях са както популярни, така и малко познати професии. Гостите на базара ще научат чрез кратки лекции тип TED от първо лице в какво се състои работата на радиоводещия, архитекта, актьора, готвача, инженера, акушерката, ветеринарния лекар, PR специалиста, 3D артиста, писателя и много други.

Освен теоретичната част децата ще могат да посетят практически кътове, където чрез интерактивни демонстрации и работилници ще видят същността на различни професии. На тяхно разположение са многобройни инсталации, макети, 3D принтер и скенер, експерименти, софтуерни приложения, книжки и каталози. Щандове на професиите енергетик, химик, геолог, лаборант, програмист, фармацевт, газов инженер, графичен дизайнер, минен инженер, радио и телевизионен журналист и други ще помогнат на децата да почерпят нови идеи.

“Предишните две издания на Базара бяха посетени от общо 3000 деца, любопитни да разгледат щандовете на компаниите, а за предстоящото издание отново очакваме голям интерес.”, казват организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН. “Преди пет години започнахме тази инициатива, за да покажем, че трудът е ценност, но и защото сме убедени, че изборът на професия е определящ за щастието на всяка личност. А днес имаме нужда от можещи и знаещи, и не на последно място щастливи хора. Детският базар на професиите е начин чрез представяне на професиите да помогнем за информирания и осъзнат избор. Щастливи сме, че можем да бъдем полезни, че дадохме пример и днес, разбирайки нуждата от помощ за кариерното ориентиране, и други организации създават допълващи инициативи.”, добавят те.

Входът за Детския базар е свободен. Датата 24 ноември (петък) е предвидена за посещение само на предварително записани организирани училищни групи, а на 25 ноември (събота) Учебния център на Музейко ще посрещне всички деца, ученици, родители и граждани, които имат интерес към Базара.

А ето я и пълната програма за лекциите:

program24.11

program25

Компаниите, които участват тази година проекта са представят много и различни индустрии. Сред тях са Асарел Медет АД, Аурубис България АД, КонтурГлобал Марица Изток 3 АД, Софарма АД, Солвей Соди АД, Стомана индъстри АД, ТехноЛогика ЕАД, ФЕСТО Производство ЕООД, Идеаген Логен, Мобилтел АД, Неохим АД, Овергаз мрежи АД, СИБАНК АД, Конкордия АД, Доверие – Брико АД, Медийна група България он ер АД, фондация Bcausе, Българска асоциация за управление на хора, Melexis, Амер Спортс България ЕООД, Дънди Прешъс Металс, Юнимастерс Лоджистикс АД, Пощенска банка (Юробанк България АД) и Chaos Group.

Официален партньор на „Гордея се с труда на моите родители“ е фондация Bcause и Българската асоциация за управление на хора. Медийни партньори на проекта са България Он Ер, БНТ, Дарик радио, радио Jazz FM, радио Family, списание “Първите 7”, Информационен портал за НПО в България, Българска асоциация за управление на хора, списание „Споделени ценности“, b2bmedia.bg, Investor.bg, kafene.bg, сomputerworld.bg, Terminal3.bg, sofia.plays.bg, malchovci.com, programata.bg, uspelite.bg, Azcheta.com и LoveTheater.bg, Az-detoto.bg, Teen Station и CSR Advice box.