„Jingle Bells“ или билет за театър за подарък

0
0

Коледата е може би най-вълшебният празник от годината. Стават чудеса, вали приказен сняг, участваме в благотворителни събития и си помагаме. НО! има и някой много досадни неща, които вече са писнали на повечето хора.

Jingle Bells, Jingle Bells! Тези звънки думички се чуват по радиото, по телевизията и във всеки ресторант. „Хо-хо-хо“ вика дебелият старец от пластмаса на входа на всеки мол, към който си се запътил да купуваш подаръци. И най-вече „голямото мислене“ – всяка година имаш десетки близки хора, за които да измислиш хубав емоционален подарък, но ако може, да е уникален, ако може, никой друг да не им го подари, ако може, да не струва прекалено много… Мхмммм, от „хо-хо-хо“, май минаваме на „Та та-та-та та-та-та-та…“ (Мислията невъзможна).

За да не превръщаш коледните подаръци в досадна и ужасна задача, ние имаме предложение – подари театър!

На кого е подходящо да подариш билет?

Билетът за театър е подходящ за почти всички – както за по-близки, на които да подариш емоция или семейно преживяване, така и за познати и приятели, с които разменяте подаръци или играете „Таен Дядо Коледа“ в офиса. Билетите не са много съкъпи и затова, може да ги добавиш към друг подарък, ако някъде ти се струва, че не си се справил оптимално.

Билетът е подходящ подарък и за една много специфична група – тези, които „си имат всичко“. Почти всички имаме такива приятели и близки, за които единственият вариант за приятна изненада е подаряването на преживяване. Е, не можем да си позволим да ги изпратим да скочат с парашут или поне не всяка година, затова пък може да ги хвърлим от моста на културата и да ги потопим в приказния свят на някои спектакъл.

Не е нужно човека, за когото е билета, да е „театрален маниак“ и да ходи всяка седмица на театър. Даже напротив, ако е пристрастен към сценичното изкуство, което е съвсем нормлано принципно 🙂 , много трудно ще уцелиш спектакъл, който не е гледал. А ако ходи на театър рядко или пък не ходи, това е чудесна възможност да го върнеш в храма на Мелпомена.

Как да избереш постановката?

Спектакълът, за който да купиш билет за подарък, трябва да отговаря на човека, за когото е изненадата. Ако го познаваш добре, няма да е трудно да разбереш кое представление би му харесало – комедия или драма, с изветсни катьори или не, в голям театър или някоя независима продукция.

А ако не си запознат с неговия вкус, винаги можеш да заложиш на някоя класика – например спектакъл, който се играе от години и винаги е впечатляващ, като някои постановки на Народен театър – „Хъшове“ или „Животът е прекрасен„. С подобен подарък няма как да оставиш разочарование у човека, дори да го е гледал.

Друг вариант за универсален подарък е някоя сигурна комедия, която е подходяща както за изтънчен вкус, така и за онези, които ходят на театър, „ама на нещо смешно“. Аз предлагам „Живак“ – няма човек, на който да не му хареса. Ако тъкмо твоят адресат е такъв, нека дойде да си поговорим 😉

Ами, ако все пак не му хареса?

Последните години е модерна онлайн тъговията и срокът от 14 дни за връщане, пазенето на касови бележки и всичките видове гаранция, ако подаръкът не хареса на някого, просто да си го смени. А при билета за театър е още по-специфично, защото може човекът просто да е зает по това време, а ти да не знаеш. Дам, тук е млако по-трудна замяната. Но има театри, в които е възможно. Задължително провери опцията – когато купуваш билета, говори с касиерката дали може да се смени и в колко дневен срок и не забравяй – с огромна усмивка и изключително любезно, за да получиш нужното разбиране.

Хо-хо-хо, билетът за театър май си е съвсем добро решение за подарък, особебо за тези, които не са започнали да мислят преди 1-2 месеца. Избягай по-рано от работа и влизай в касата на театъра с Коледения дух под ръка!

И докато пишех този текст, взех решение като добавка към подаръците за част от семейството ми, да добавя по един билет за спектакъл, на който да отидем заедно и да пренесем Коледния дух и след Нова годаина 🙂