Изявен норвежки режисьор проведе театрална работилница в България

0
0

Норвежкият режисьор Торстейн Андерсън проведе театрална работилница в рамките на пленера „Артхоризонти“, случващ се за десети юбилеен път в с. Дъждовница, Кърджалийско. Партньори на събитието са Арт движение „Кръг“, а участие вземат актьори от театър „Димитър Димов“ и студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Работата се съсредоточи върху произведенията на драматурга Хенрик Ибсен и на композитора Едвард Григ, базирани върху фантастичната скандинавска легенда за Пер Гинт. Театралният експеримент има за цел да предаде процеса на раждане на идеи в подобна среда. Ръководителят на проекта Радост Николаева разказва, че най-младите актьори от театъра и студентите заедно са се заели с превода от английски на „Пер Гинт“ на Ибсен, заради липсата на българско копие. Самият режисьор участва актьорски и изпълнява своя откъс на норвежки.

Торстейн Андерсън е много впечатлен от българските артисти и въодушевен от възможността за съвместна работа с театър „Димитър Димов“. Идеята предизвиква ентусиазъм и в директора на театъра – вр. и. д. Гълъб Бочуков, който също оценява вникването на младите актьори в сложния свят на Ибсен. Двамата с Андерсън кроят планове за колаборация догодина.

Юбилейното издание на „Артхоризонти“ е организирано със съдействието на Арт движение „Кръг“ и община Кърджали. Освен тази работилница дейностите му включват лаборатория за музикален пърформънс с Елфи Свердруп, също от Норвегия, и съвместен изследователски проект между Ателието по фотография с ръководителка Дилек Алтай към Дружеството на фотографите в Одрин и Арт движение „Кръг“ на тема „41 майстори – 41 съдби“. В рамките на два месеца преди началото на пленера единадесетте фотографи от ателието и екипът на „Кръг“ са се срещнали с представители на най-старите занаятчийски практики на територията на община Кърджали. Фотографиите продукт на интересните срещи се превръщат в събитието, което открива събитието „Артхоризонти“ 2015 г. в Дъждовница.

Източник: http://kardjali.news/08/28/28651