Изневяра и любов по американски в „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“

2
0

Герои, за които безумните проблеми са абсолютно сериозни – така се прави истински смешна комедия. Актьорите на сцената в Театър „София“ преживяват всяка малка или жизнеопределяща болка с лекотата на фройдистките мъдрости в двете американски комедии на Уди Алън и Нийл Саймън „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“.

Двете пиеси се играят в една вечер с антракт и, дори да са различни, режисурата на Николай Поляков (режисьор и на „Тирамису“ и “ За какво е нощта“) и темата за любовта и прегрешението ги обединяват.

Олд Сайбург

В първите 45 минути от представлението се играе текста, написан от Уди Алън, в който един зъболекар, по-точно ортодонт, и сестрата на неговата съпруга крият тайната си връзка от своите брачни партньори. Докато тя не излиза наяве, благодарение на напълно случайни обстоятелства. В тази мешавица от лъжи, измами и желания за отмъщение героите, буквално герои – плод на въобръжението на стар драматург, изпадат в тихата си и интелигентна истерия, търсейки логичен завършек на пиесата, захвърлена в чекмеджето.

Малко е объркано, нали? Няма да ви разказваме всичко, защото е вълнуващо и неочаквано и трябва да се гледа. Всички персонажи от първата част имат своя характер и специфика, а актьорите живеят с тях на 100%.

Последният страстен любовникВ следващата част се пренасяме в историята на Нийл Саймън, където отново се прикриват тайни. Един мъж на средна възраст, вманиачен на тема „миришещи пръсти“, има огромно желание да изневери на любящата си жена, защото осъзнава колко е кратък животът. Три са жените, с които се среща – високомерна и безчувствена, хвърковатата лолитка и наранената съпруга. Неговият образ също минава през трима различни мъже, но за жалост непохватността му се оказва решаваща.

Картината на театралното преживяване заприличва още повече на Западна постановка в антракта, в който зрителите пият по чаша вино и се наслаждават на музиката на групата на Николай Димитров – Коки.

Цялата постановка е изпълнена с една веселост, въпреки тъжните съдби на героите в нея. Аз съм от онази добронамерена публика, която може да се разсмее, дори без да е много смешно, за да подкрепя актьорите, но по време на „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“ нямаше нужда от това. Цялата зала се забавляваше истински на безумията на тези клети американки души.

И понеже наистина ни беше много интересно и забавно, решихме да ви представим две мнения за постановката – моето и на Десислава Мирчева, които съвпадат. Не пропускайте спектакъла.

Творчески екип:

Режисура: Николай Поляков
Художник: Юлияна Войкова- Найман
Участват: Николай Димитров, Лора Мутишева, Пламен Манасиев, Силвия Петкова, Симона Халачева, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Юлиян Рачков, Милена Живкова, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля
Превод на ОЛД СЕЙБРУК: Матей Тодоров
Превод на ПОСЛЕДНИЯТ СТРАСТЕН ЛЮБОВНИК: Милена Сотирова

Comments are closed.