Изложбата „ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА“ завладява Пловдив, София и Прага

0
0

Радослава Боор е впечатляващ артист, който твори за българския театър и опера с вдъхновение, хъс и нестихваща креативност. Нейни плакти, създадени в периода 2006 – 2019 г., ще завладеят Пловдив, София и Прага по време на изложбата „ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА“.

Изложбата в Пловдив ще се проведе като част от програмата на Международния театрален фестивал “Сцена на кръстопът”. Официалното откриване ще е на 14 септември от 18:00 ч. в Драматичен театър – Пловдив, и ще продължи до 11 ноември 2019 г.

В София плакатите на Радослава Боор ще може да видите в Театър „София“ по време и след “Нощта на театрите” (16 и 17 ноември 2019), а откриването на изложбате ще бъде на 15 ноември в 18:00 ч. 

В Прага откриващото събитие ще бъде на 16 октомври в Български Културен институт.

“30 плаката, избрани от създаденото през последните 13 години, формират самостоятелната изложба на Радослава Боор. Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения. Изложбата носи типичната за плаката комплекност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката.”, споделя за изложбата Албена Спасова, съосновател на Международното Триенале на сценичния плакат в София.

Радослава Боор е родена в София в семейство на двама художници. В гимназията изучава японски език в продължение на 5 години, което оставя следа в израза ѝ на художник. По-късно завършва Националната художествена академия в София.
Професионален опит Радослава натрупва през годините като графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер, творчески директор и в практиката си на свободен художник. В последните 13 години Радослава активно работи като художник за български театри, създавайки плакати за многобройни театрални представления.
През 2010 г. съосновава Рекламна Агенция Адикт (Addict Agency) в Прага. В момента Радослава работи и живее със семейството си в Прага, Чехия. Радослава е автор и на новото лого на LoveTheater!

Изложбата се осъществява със специалната подкрепата на Български Културен институт в Прага, Театър „София“ и Драматичен театър – Пловдив.