Изложба „Плакати на български пиеси” се открива в НДК

0
0

Експозицията е част от 8-мото Международното триенале на сценичния плакат в София

Изложбата „Плакати на български пиеси” ще бъде разположена на Полуетаж – изток в НДК, а официалното й откриване ще се случи след пресконференция в „Перото“ на 2 ноември от 17:00 ч. Експозицията е част от програмата на 8-мото Международно триенале на сценичния плакат, което ще проведе от 7 до 21 ноември. За пръв път ще бъдат представени и всички албумни издания на триеналето, създадени през 21-годишното му съществуване.

„Плакатите ни гледат. Не ние тях, а те нас! Те са криптирани послания, безмълвни покани, телеграми, предчувствия, вперени погледи. Не ни разказват всичко, но ни изкушават, понякога флиртуват или пък ни заповядват. Те са кратки съобщения, повеи, насочващи табели или са визии за място, където ни се дава шанс да изпитаме нещо”, пише Яна Борисова в уводния текст към най-новия албум на триеналето.

В изложбата ще бъдат показани знакови плакати за български драматургични произведения и текстове, написани за триеналето от Йордан Радичков, Станислав Стратиев, Стефан Цанев, Христо Бойчев, Георги Господинов, Елин Рахнев и Яна Борисова.

Акцент в програмата на триеналето е церемонията на 7 ноември, която ще се проведе на „Шипка“ 6, когато ще бъдат обявени наградите и ще бъде открита международната колекция.

Триеналето е частна културна организация, създадена през 1994 г. от Божидар Икономов (1943 – 2016), проф. Божидар Йонов и Албена Спасова.