Изложба „Петият Елемент“ преплита твърдостта и вдъхновението на учени и артисти

0
0

„Първите са го наричали Бездна и Хаос, древните твърдели за Квинтесенцията на небесните сфери и живота, средновековните мислители са били убедени, че е Духа на всеки дишащ, през Ренесанса се е прокрадвал в идеите на физиците, че е пространството за разпространение на светлината.. Етера, Петият Елемент.

Ние започнахме да изследваме неговото присъствие в днешния ден, в сегашния моментум на съвременния човек. Открихме улики в огъня на застиналото стъкло и в пламъците по хартията, във водната повърхност на гладко огледало, във въздух заключен в метал, както и в късчета земя в капки роса.

Намерихме го в Звезден прах. Решихме да го разкажем и споделим. Дръзваме да го опишем в един разказ за Вселената и произхода на всеки атом от нашите тела. История, съчинена чрез движещо се тяло, кадифени гласове, разказващи за Безкрая и светлини от хиляди слънца, отразяващи се в нас – човеците.“

Изложбата „Петият Елемент“ в пространството на MOVE.BG ще носи тези етерични нюанси за периода 03.06 – 20.06.2019г. Ще преплита рационална твърдост и феерично вдъхновение между учени и артисти в техния опит да конструират фрагментите на Петия Елемент.

Откриване: 03.06. (Понеделник) 19:00ч
Изложбата ще стартира с аудио-визуален пърформанс: „Звезден прах“, акомпаниран с разказ за произхода на наблюдаемата Материя и представяне на авторите в изложбата.

Закриване: 20.06. (Четвъртък) 19:00ч
Коктейл и завършек на Звездния прах в телата ни и отпочиването на нашето ново пътуване.

Организира: А Р Т Е Р И Я
С подкрепата на MOVE.BG