Из „Любовта на Анатол“: Мислите си, че сте демон, но всъщност сте само жена, но и това е достатъчно.

0
0

Кога жената обича, копнее и мечтае най-силно? Когато става въпрос за мъж! „Любовта на Анатол“ ни среща именно с този, който изпитва чувства там, където другите се наслаждават. Анатол е сантиментален – пази всяка кърдрица, писмо и цвете. И достатъчно чувствителен, за да се отдава на любовта, търсейки истинската. Но грехът дебне – в лицето на поредната жена.

На сцената на ТР „Сфумато” се запознаваме със седем от неговите любими жени. От висшето общество или предградията, уличница от цирка или омъжена жена са само част от персонажите на актрисите Алиса Атанасова, Веселина Конакчийска, Лилия Гелева, Василена Винченцо, Мадлен Йорданова, Галя Костадинова, Цветина Петрова. Виждаме ги в различни моменти от живота на Анатол (Сотир Мелев). Болезнени, смешни, катастрофални и триумфални моменти.

С всяка следваща жена разбираш, че тя всъщност е поредната. Да започнеш „на чисто“ става все по-трудно, защото „заживели щастливо“ е само тогава, когато се пребориш с демоните на греха.

Дори в деня на своята сватба Анатол не остава верен. Но трябва ли да упрекваме единствено мъжа за изневерите?

Жената обича, копнее, мечтае… само за един ли? Тя се отдава на всичко, което обича и обича всичко, което харесва. Не престава да те ревнува, въпреки че вече не те обича. За теб часовете с нея са били вълшебни, но тя отдавна е забравила кой си. Друга пък ще продължи да пази сантиментални отломки от миналото, нищо че ти е обещала да изхвърли всяка вещ от бившите. Лекомислените кътчета на женската душа са болезнени разочарования, които отблъскват Анатол (а може би и много други мъже). Малко по малко всичко „незначително“ води към изневяра.

„Мислите си, че сте демон, но всъщност сте само жена, но и това е достатъчно.“

– казва Станислав Кертиков, в ролята на добрия приятел и съдник.

Може да ви звучи като латиноамериканска драма, но представлението ще ви разсмива и държи в очакване на „Любовта на Анатол“ към поредната „жертва“. В тази мъжко-женска игра сякаш няма победители и победени. Остава отговорността да понесем истината. Защото след нея винаги върви въпросът „Защо се случва на мен?“.

Гледайте постановката на 2 май в театрална работилница „Сфумато“.

Превод: Владко Мурдаров;
Режисьор: Антон Угринов;
Композитор: Калин Николов;
Сценография: Александра Йотковска, Борис Далчев;
Хореография: Васил Дипчиков;
Фотограф: Яна Лозева;
Участват: Сотир Мелев, Станислав Кертиков, Алиса Атанасова, Веселина Конакчийска, Лилия Гелева, Георги Йовчев, Николай Тибинков, Василена Винченцо, Мадлен Йорданова, Галя Костадинова, Цветина Петрова.