Иван Кирков: Третият Фестивал на Комедията София 2016 ще бъде най-големият досега

0
0

Октомври месец ще се отличи като забавния месец. На хоризонта се задава Третия фестивал на комедията в София, който обещава да бъде още по-забавен от предишните! От 5-ти октомври любителите на жанра ще имат 15 дни, посветени на смеха – какво по-хубаво? Иван Кирков от Комеди Клуб София – един от организаторите на фестивала, ни разказва повече за събитието:

  • Как се зароди идеята за stand-up comedy?

Идеята за стендъп комеди е в главата на всеки, който обича световна комедия. Лично аз харесвах много жанра и гледах непрестанно световно известните комедианти в Youtube. Разгледах и видях, че в България почти не съществува този толкова силен жанр. Реших да се пробвам и започнах да търся други хора, които споделят този мой интерес. Имах късмет да намеря още в самото начало двама от най-добрите комедианти и мои скъпи приятели – Васил Ножаров и Никола Тодороски.

vsichki1[36408]
Иван Кирков вляво на снимката
  • Преди колко време започнахте?

Всичко започна преди около 4 години. Един бар, който сега не съществува, Sounds Like, организираше нещо като Open Mic (шоу, в което всеки любител може да излезе на сцената и да разкаже смешна история). Така намерих сподвижници и започнахме да се занимаваме първо полу-професионално, а след това и професионално. За щастие имах късмета, че можех да си позволя да инвестирам цялото си време и пари в развитието на жанра и резултатите не закъсняха.

  • Какво ново да очакваме в Третия Фестивал на Комедията?

Третият Фестивал на Комедията София 2016 ще бъде най-големият досега, с най-разнообразна програма, с най-много български и най-много чуждестранни комедианти. Фестивалното чувство ще се допълни и от нашия музей на стендъп комедията, както и от професионален уъркшоп за всички любители, които участват на Open Mic. Уъркшопът ще се проведе от най-добрите български и от няколко чуждестранни комедианти.

В обобщение, този фестивал ще бъде по-голям, по-разнообразен, ще има първият музей на стендъп комедията в България, отворен микрофон за любители и уъркшоп, за желаещите да изминат финалната стъпка и да се превърнат в професионалисти.

  • Разкажете ни малко повече за самата идея на събитието, как Ви хрумна да го реализирате по този начин?

Събитието е израз на желанието ни да запознаем максимален брой хора с този вече не чак толкова нов жанр в България. Искаме да покажем възможно най-голям брой и различни по стил комедианти, които да запалят публиката в София и да достигнем до повече любители, които да решат да се превърнат в професионалисти. Всеки следващ фестивал е невероятен празник и шанс да дадем на зрителите нещо, което няма къде другаде да преживеят.

  • Събитието се радва на голям интерес. Труден ли беше пътят към популяризирането му?

Популяризирането на Фестивала на Комедията бе дълъг процес. В продължение на 4 години аз и хората с които работя правим всичко, което е по-силите ни, за да запознаем българите с жанра и да подобряваме постоянно това, което им предлагаме. Фестивалът съществува вече от 3 години и се опитваме да да надградим това, което сме постигнали през предишните. Когато погледнем с колегите, често не ни се вижда, че сме успели толкова много, защото когато нещата се случват постепенно, сякаш не виждаш огромната разлика. Истината обаче е, че публиката на стендъп комедията нарасна около 40 пъти или 4000% за последните 4 години. Когато погледна представленията ни през 2012 и 2016, няма как да не почувствам, че все пак съм направил нещо правилно…
13923722_1141408182584267_1687215762558671735_o

  • Какви пречки срещнахте по пътя към цялостната реализация на събитието?

Пречките са безкрайни. Първите години се надявах на помощ от общината или от някоя неправителствена организация. Все пак ние развиваме жанр на изкуство почти самостоятелно, без никаква финансова подкрепа, а публиката го оценява и постоянно се умножава. След това обаче разбрах, че вместо да хабя усилия в търсене на помощ отвън, по-добре да концентрирам усилията изцяло върху смеха на хората и нашата работа като екип. Сега финансираме всичко абсолютно самостоятелно и работим в пъти по-бързо и качествено. В края на краищата, ако те финансират можеш и да си посредствен, ако всичко излиза от твоя джоб, нямаш друг избор, освен да дадеш всичко, на което си способен.

  • Казахте, че ще има български и чуждестранни комедианти. Разкажете ни повече за участниците.

Вече имаме невероятни български комедианти. В Комеди Клуб София и във Фестивала на Комедията София 2016 разделяме комедиантите си на 4 поколения. Първите, съответно и резиденти на Комеди Клуб София (най-голямата титла за стендъп комедиант в България) са Никола Тодороски, Васил Ножаров и аз. Това са комедиантите с доказани успехи и качества, самостоятелни шоута и дългогодишна работа. Следващото поколение беше на колегата Николай Банков. Той изключително много помогна да достигнем до тук, където сме в момента. След това дойдоха Николаос от Гърция, Калин Кръстев, Александър Деянски, Цветомир Павлов (който се занимава и с магия) и много други.

В момента българската ни група наброява над 15 комедианти, 5 от които са абсолютни професионалисти, а останалите полу-професионалисти. Чуждестранните гости са представени от доста известния в България – Дани Гроздич или Serbian Lesson Guy, Британците Крейг Хил, Стивън К Амос и МакДжий, както и две от най-добрите дами в комедията на Балканите – Марина Орсаг и Мартина Ипша от Хърватска и Сърбия. 

Идеята за stand-up comedy е изключително интересна и завладяваща, макар и не чак толкова популярна все още за България. Повече за нея можете да научите тук, а през това време всички ние с нетърпение чакаме Третия Фестивал на Комедията!