Ива Свещарова и Вили Прагер в един „странен“ празник за края… на света

0
0

Премиерата на новия проект „Преди края… (на света)“ е на 30 юни и 1 юли, от 19.00, в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Новият обект на проучване на хореографското дуо Ива Свещарова и Вили Прагер е апокалиптичната култура, превърнала се във феномен далеч не само в изкуствата и науката, но вече и в ежедневието ни. Работейки с хърватската драматуржка Ивана Ивкович близо година, двамата артисти проучват теории, истории, събития и явления, свързани с разрухата и изчезването на човечеството, както и с дебатите около вечния въпрос – ще има ли край на света и какъв би бил той. Глобалните и локалните последствия от пандемията обаче сякаш се отразиха и на апокалиптичните теории, чиито последователи престанаха да се чудят, дали краят ще настъпи, а заявиха, че вече живеем в него – ние, последните поколения на настоящата цивилизация.

С много проучен материал, стъпил на поп културата, религиите и конспирацията, под звуците на музиката на Емилиян Гацов – Елби и с 3D модели на самите себе си, като на игра, Ива Свещарова и Вили Прагер пресъздават поредица диорами на катастрофата, картини на разрушението и хаоса. На сцената им партнират Мирослава Захова и Нейтън Купър. И въпреки че темата е страховита, те ведро призовават:

„Понякога сме чудовища, с много странни крайници, друг път облечени празнично крещим с тишината и пълним небето с балони. Във всеки случай присъединете се към нас в този странен празник! Доверете ни се, бъдещето (все някога) ще свърши!“

Билетите за двете премиерни представления вече са в продажба в Билетен център на НДК, както и на https://www.tickets.ndk.bg/

„Преди края… (на света)“

Концепция и реализация: Ива Свещарова и Вили Прагер

Драматург: Ивана Ивкович

Музика: Емилиян Гацов – Елби

Осветление и консултант сценична среда: Ралица Тонева

Изпълнение: Мирослава Захова, Нейтън Купър, Ива Свещарова и Вили Прагер

Комуникации: Културна фондация А25

Продукция на Брейн Стор Проджект в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, и в рамките на Critical Movement Residency на проекта (NON)ALIGNED MOVEMENTS  Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM на Балканската танцова мрежа Nomad Dance Academy, съфинансиран от Европейския съюз.